VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Exemplu de curaj și perseverență. Cum persoanele cu dizabilități își ating potențialul și se integrează cu succes

De cele mai dese ori persoanele cu dizabilități întâlnesc obstacole atunci când este vorba de angajare. Este și cazul Olgăi Afanas, care după o perioadă de încercări, a decis să își deschidă propria afacere. De cealaltă parte, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă precizează că în anul 2023 au fost angajate mai multe persoane decât în 2021. Ministerul Muncii și Protecției Sociale declară că persoanele cu dizabilități sunt sprijiniți în câmpul muncii prin diferite programe sociale. 

„Am avut faze în care mi s-a spus: nouă ne pare rău, CV-ul este extraordinar, dvs. corespundeți. Vroiam să mă angajez la un liceu privat. Domnul director vrea să se întâlnească cu dvs. Foarte bine. Ne întâlnim cu domnul director la liceul respectiv și domnul director zice: Dumneavoastră trebuie să înțelegeți că noi nu putem să vă acceptăm. Părinții din școală nu mă vor înțelege”, susține antreprenoarea Olga Afanas.

Așa a fost descrisă situația cu care s-a confruntat Olga Afanas, acum câțiva ani, în încercarea de a se angaja în câmpul muncii. Dizabilitatea ei nu i-a fost un obstacol, ci dimpotrivă, a înțeles că e timpul să își deschidă propria afacere în domeniul ei de specialitate – traduceri, fiind profesoară de limba engleză,  având, în același timp și studii în consiliere psihologică. 

„Eu personal am trăit mult mai multe cazuri de discriminare, precum la angajare, în școli. Tocmai de asta  antreprenoriatul este o soluție  pentru persoanele cu dizabilități. Aici ești tu cu abilități tale, cu responsabilitățile tale care tu le dezvolți în modul în care reușești. Dar gândiți-vă cât efort face o femeie cu dizabilitate, cu o problemă de mobilitatea, până a ajunge să spunem la bancă. În mediul în care se află, cu problemele legate de infrastructura noastră arhitecturală sau arhitecturală sau de transport. Cât efort trebuie să depună pentru aduna un dosar, de exemplu”, a adăugat Olga Afanas.  

Antreprenoarea este de părere că sentimentul de empatie ar trebui cultivat mai mult în societatea noastră. 

„Să fiu văzută că se poate și pe mine mă vede femei fără dizabilități și înțelege că se poate. Asta mă interesează pe mine. Înțelegeți? Nu că eu sunt și vă rog respectați-mă pe mine de trei ori mai mult. Da, efortul e mare. Provocările sunt mari, atitudinile pe care le întâlnești”, susține Olga Afanas.  

Atitudinea intolerantă și practicile de excludere și marginalizare a persoanelor cu dizabilități sunt depășite de timp și chiar inadmisibile pentru perioada în care trăim. Totuși, ambiția și perseverența Olgăi au ajutat-o să înfrunte obstacolele din societate. 

„Atitudinea aceasta din perioada sovietică din perioada sovietică. Sau de mai devreme, nu cred că e neapărat legat de sovietici. Îl facem pe om să nu fie parte a societății, nu era abordarea aceasta incluzivă. Personale cu dizabilități trebuie să își știe valoarea. Dar, totodată, percepțiile sociale se schimbă greu”, mai precizează Olga Afanas.  

Ministerul Muncii și Protecției Sociale susține angajarea persoanelor cu dizabilități prin diverse proiecte sociale de comun cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. 

„Instruire la locul de muncă, stagii profesionale pe durata cărora persoanele primesc o bursă lunară neimpozabilă, consultanță și asistență la inițierea unei afaceri, certificarea competențelor dobândite în contextul de educare. Persoanele cu dizabilități beneficiază de servicii de reabilitare profesională în vederea restabilirii capacității de muncă și de măsuri de stimulare a mobilității forței de muncă”, a precizat reprezentanta serviciului de presă al Ministerului Muncii, Diana Blănaru.  

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, numărul persoanelor cu dizabilități angajate în câmpul muncii este în creștere. Cele mai multe persoane sunt angajate în capitală. 

„Au fost încadrate în câmpul muncii 35 de persoane, 16 dintre acestea fiind femei. Din acest număr al persoanelor cu diszabilități, au beneficiat de suport la angajare prin subvenționarea locurilor de muncă – 14 persoane. (musca) Printre aceste persoane sunt cusători, bucătari și persoane cu studii superioare care sunt pregătite pentru piața muncii, cum ar fi contabili și alte funcții. – Și în IT știu că sunt angajați. – Da, companiile IT angajează cu mare drag persoane cu dizabilități”, a declarat specialistul principal ANOFM, Natalia Frecățel.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova sunt aproximativ 180 000 de persoane cu dizabilități, dintre care doar 14% sunt angajate în câmpul muncii. 

Autor

  • Nicoleta Negrescu

    Realizează reportaje cu tentă socială, politică, dar și economică, voxuri pentru TV. La fel este una dintre prezentatoarele Jurnalului Serii la radio. A fost realizatoarea și prezentatoarea emisiunii „Creștem mari și sănătoși”, Alo Capitala, dar și jurnalistă la postul TV8. A lansat propria carte cu titlul „Prin nori de lapte și venin” . Premianta proiectului finanțat de MECC, organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pentru tipărirea a 300 de exemplare de cărți. Premiantă pentru debut în literatură a anului 2020 la categoria NON Fiction.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.