VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Executarea de către ruși a soldatului ucrainean, originar din Moldova, condamnată de Chișinău

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene condamnă executarea de către militarii ruși a soldatului ucrainean Aleksandr Mațievski, originar din Republica Moldova, care înainte de a fi ucis a strigat ”Glorie Ucrainei”.  

”Ca urmare a confirmării de către partea ucraineană a faptului că soldatul ucrainean executat de către soldații ruși este Alexandr Mațievschii, MAEIE condamnă cu vehemență uciderea cetățeanului moldovean, faptă care poate fi calificată drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar”, se arată în comunicatul oficial al diplomației de la Chișinău.

În context, Ministerul de Externe exprimă condoleanțe familiei și prietenilor lui Aleksandr Mațievski și anunță repetat că este solidar cu poporul ucrainean.

”Reiterăm poziția fermă a Republicii Moldova prin care condamnăm războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Țara noastră rămâne angajată în sprijinirea Ucrainei în eforturile sale de a readuce regiunea la pace și stabilitate”, mai susține MAEIE.

Amintim că soldatul curajos care a rostit „Glorie Ucrainei”, înainte să fie executat de ruși cu o cruzime de neimaginat, s-a născut la Chișinău și avea 42 de ani. Imaginile cu executarea soldatului au fost publicate de presa din întreaga lume. Aleksandr Mațievski era luptător al Brigăzii 119 al trupei din regiunea Cernigov. Potrivit Direcției Forței de Apărare Militară „Nord" a Forțele Armate ale Ucrainei, la 30 decembrie 2022, Mațievski, împreună cu patru camarazi, s-a angajat în luptă împotriva forțele rusești în apropiere de Soledar. Volodimir Zelenski l-a decorat post-mortem pe Aleksandr Mațievski cu titlul de Erou al Ucrainei.

Citește și: Mamă, nu mă voi preda niciodată!”. Povestea soldatului curajos originar din R. Moldova ce a spus „Glorie Ucrainei” înainte să fie executat de ruși

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.