VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Ex-deputata democrată Monica Babuc, numită la șefia ICR Chișinău. Babuc, chestionată despre relația cu Plahotniuc

Fosta deputată PDM, Monica Babuc, a devenit oficial, miercuri, 29 martie, șefa Instututului Cultural Român (ICR) Chișinău, în urma unui vot favorabil, primit în ședința comisiilor pentru cultură și politică externă din Senat, transmite Libertatea.

Babuc a primit 13 voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă”. Oficial, propunerea ca Monica Babuc să preia conducerea ICR Chișinău a fost făcută de președintele ICR, Liviu Sebastian Jicman, și aprobată de Ministerul Culturii și de Ministerul Afacerilor Externe, însă neoficial, potrivit surselor Libertatea din cadrul ICR, Babuc a fost propusă de PSD.

Ce a spus Babuc despre legătura cu Plahotniuc

Cunoscută drept o apropiată a oligarhului Vladimir Plahotniuc, fugit din țară, Monica Babuc a fost chestionată în timpul audierii despre relația sa cu acesta. Proaspăta șefă a ICR Chișinău a catalogat informațiile apărute în presă despre acest subiect ca fiind „neadevăruri și adevăruri trunchiate”. Babuc a negat informațiile potrivit cărora, după fuga lui Plahotniuc din 2019, a preluat conducerea interimară a PDM.

Vreau să vă spun că, din păcate, și dumneavoastră ați devenit probabil victima unor adevăruri trunchiate sau chiar a unor falsuri care se proliferează cu insistență și în presa română, preluate și în Republica Moldova. Mai întâi, eu nu am preluat conducerea echipei politice altădată condusă de Plahotniuc, pentru că în 2019, când a plecat, congresul următor al Partidului Democrat a ales în mod ordinar un fost prim-ministru al Republicii Moldova, domnul Pavel Filip, care a condus acest partid circa trei ani de zile. Or, eu am preluat după ce domnia sa și-a dat demisia de la conducerea partidului și am avut un interimat care a fost realizat la solicitarea și la rugămintea colegilor mei în ultimele luni ale anului 2022. Deci e un fals să spui că Monica Babuc a preluat după această persoană conducerea Partidului Democrat”, a răspuns aceasta la întrebarea adresată de senatorii USR Radu-Mihai Mihail și Eugen-Remus Negoi.

Mai departe, dacă ați fi studiat materialele ultimelor două congrese ale PDM, ați fi văzut că nu numai ultimul congres, în care mi-am prezentat demisia și din partid, și din funcția de președinte interimar, dar chiar și în celălalt congres, din septembrie 2019, s-a luat o atitudine drastică și vehementă în raport cu ceea ce s-a întâmplat în conducerea partidului raportat la fostul lider al PDM”, a mai spus Babuc, adăugând că partiduul „a pus umărul de o manieră hotărâtoare, în 2010, după debarcarea conducerii comuniste a Republicii Moldova pentru parcursul european al țării”.

Babuc a fost ministra Culturii în guvernul controlat de Plahotniuc din umbră, iar după fuga acestuia din țară din cauza dosarelor penale a fost președintă interimară a Partidului Democrat, fondat de Plahotniuc.

Anterior, Babuc a fost consiliera lui Iurie Roșca, potrivit Rise Moldova. Iurie Roșca s-a lansat în politica moldoveană ca un promotor al unirii cu România, dar a devenit un pion principal al propagandei ruse. Roșca a fost șeful Sputnik Moldova, iar în 2021 a primit o interdicție pe cinci ani de intrare în România.

În martie 2015, ca urmare a investigației RISE Moldova – „Miniștri cu afaceri secrete”, Comisia Națională de Integritate a constatat că Monica Babuc a încălcat procedura de declarare a veniturilor și proprietăților pentru anul 2013 prin faptul că nu a indicat mai multe afaceri în care era implicat soțul său. Însă Babuc nu a mai ajuns să fie sancționată, după ce comisia a constatat „lipsa încălcării intenționate”, potrivit Rise.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.