VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Ex-deputata democrată Monica Babuc ar putea conduce ICR Chișinău

Fosta deputată PDM, Monica Babuc, va fi audiată miercurea viitoare în Comisiile de cultură şi de politică externă din Senatul României pentru funcția de directoare a Institutului Cultural Român din Chișinău, scrie Libertatea.

Monica Babuc este susținută de Partidul Social Democrat (PSD), potrivit Libertatea.

Babuc a fost o loială a lui Vlad Plahotniuc, oligarhul fugar care a controlat practic Republica Moldova timp de aproape un deceniu. Ea a fost ministra Culturii în guvernul controlat de Plahotniuc din umbră, iar după fuga acestuia din țară din cauza dosarelor penale a fost președintă interimară a Partidului Democrat, fondat de Plahotniuc.

Anterior, Babuc a fost consiliera lui Iurie Roșca, potrivit Rise Moldova. Iurie Roșca s-a lansat în politica moldoveană ca un promotor al unirii cu România, dar a devenit un pion principal al propagandei ruse. Roșca a fost șeful Sputnik Moldova, iar în 2021 a primit o interdicție pe cinci ani de intrare în România.

În martie 2015, ca urmare a investigației RISE Moldova – „Miniștri cu afaceri secrete”, Comisia Națională de Integritate a constatat că Monica Babuc a încălcat procedura de declarare a veniturilor și proprietăților pentru anul 2013 prin faptul că nu a indicat mai multe afaceri în care era implicat soțul său. Însă Babuc nu a mai ajuns să fie sancționată, după ce comisia a constatat „lipsa încălcării intenționate”, potrivit Rise.

Iulian Bulai, deputat USR și președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, a criticat propunerea făcută de PSD-PNL pentru conducerea ICR Chișinău. ”Monica Babuc este o apropiată a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, acuzat în mai multe dosare penale de escrocherie, spălare de bani și crimă organizată. Babuc a condus interimar partidul acestuia, după fuga lui din 2019… Urmașii oligarhului Plathoniuc nu pot reprezenta interesele României la Chișinău”, a declarat Bulai într-un comunicat de presă.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.