„Pentru a avea un rezultat frumos la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, anunțată de Maia Sandu pe 21 mai, se cer eforturi organizatorice mult mai mari”. De această opinie este ex-deputatul Valeriu Ghilețchi.
În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, ex-parlamentarul a subliniat că din partea guvernării „e nevoie de un mesaj care ar mobiliza societatea și ar încuraja-o pe calea ei de integrare europeană”.
„Pornind de la faptul că ideea de a avea o adunare națională pe data de 21 mai nu este o idee rea, adică mai cu seamă pe fonul protestelor pe care le-am văzut în ultimele câteva luni, e nevoie de un mesaj care ar mobiliza societatea, ar încuraja societatea pe calea ei de integrare europeană. E nevoie de asemenea întruniri, ele sunt necesare, noi am mai avut în trecut, vă amintiți, au fost în Piața Marii Adunări Naționale organizate evenimente. Numărul celor care vor ieși în piață va vorbi de la sine. Dacă în piață vor ieși 10.000 de oameni, e o situație, dacă vor ieși 100.000 de oameni, e cu totul altă situație”, a declarat Valeriu Ghilețchi.
Ex-deputatul a mai accentuat că „ideea pe care a lansat-o Maia Sandu este una bună, dar ea implică și o mare responsabilitate”.
„Dacă chiar și 100 de mii vor ieși în piață, asta ar însemna dintr-un milion 800 de mii vreo 6%, undeva 6-7%, dar dacă ies numai 10 mii, vă dați seama, adică numărul e mult mai mic. Prin urmare, ideea pe care a lansat-o dna Sandu este una bună, dar ea implică și o mare responsabilitate, nu ai vrea ca să iasă un fiasco, adică nu ai vrea ca la această adunare să vină puțini oameni și atunci le dai apă la moară criticilor integrării în Uniunea Europeană”, a mai subliniat ex-parlamentarul.
Ghilețchi mai susține că conducerea de la Chișinău ar trebui să organizeze și o masă rotundă la care să fie invitați liderii partidelor proeuropene.
„Orice detaliu contează. Și noi planificăm să avem poate în jur de vreo 15 mii de oameni. Adică vă imaginați ce efort cere acest lucru, nemaivorbind și de partea financiară ș.a.m.d.? Eu cred că această inițiativă trebuia organizată un pic altfel, nu cunosc din nou detalii, dar trebuia să fie format un comitet sau o echipă organizatorică, fiecare să-și cunoască domeniul său și, apropo, e un eveniment care are, deși el se anunță a fi unul civic, dar are o componentă politică importantă. Deci, noi nu putem nega componenta politică. Cine scot oamenii azi în stradă? Păi nu-i scot reprezentanții ONG-urilor, îi scot politicienii, pentru că ei sunt liderii, ei sunt cei care formează opinia în societate, nu am văzut până în prezent o masă rotundă la care să fie invitați liderii partidelor proeuropene, să fie o discuție, mulți se întreabă, tot stau și ghicesc, presa îi întreabă: va participa cutare partid sau nu va participa? Oamenii încă nu au luat o decizie, dar ne-a rămas mai puțin de o lună până la acele evenimente, adică mie mi se pare că s-ar putea să avem, poate nu mare, dar și o mică dezamăgire, dar ea va fi din cauză că nu s-a organizat bine acest lucru. Eu cred că se cer eforturi organizatorice mult mai mari pentru a avea un rezultat frumos”, a conchis fostul deputat.