VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Evitați călătoriile! Pe drumurile naționale se circulă în condiții de iarnă

Drumarii îndeamnă cetățenii să evite deplasările lungi. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, pe drumuri s-a format ghețuș. Circulația pe toate drumurile naționale se desfășoară în condiții de iarnă, informează Administrația de Stat a Drumurilor (ASD).

Carosabilul este umed, cu ghețuș, pe alocuri înzăpezit. În unele zone persistă ceață densă, vizibilitatea fiind redusă, iar riscul de accidente rutiere e sporit! Autoritățile îndeamnă repetat cetățenii să evite astăzi, data de 8 ianuarie 2024, porinirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică.

În cazul dacă deplasarea este inevitabilă, oamenii trebuie să se informeze în prealabil despre accesibilitatea traseelor. Pentru circulația sigură în condiții de iarnă, conducătorii auto trebuie să-și echipeze corespunzător mijloacele de transport, precumm și să se asigure că în portbagajul autovehiculului sunt păstrate lanțuri antiderapante, lopată, nisip, dar și haine groase. Potrivit specialiștilor, rezervorul de combustibil trebuie să fie plin și sistemul de încălzire funcționează eficient. Totodată, persoanele trebuie să mențină bateria telefonului permanent îcărcată pentru a apela în orice monent serviciile de urgență.

De asemenea, în caz de viscol și vânt puternic cetățenii sunt îndemnați să evite atingerea firelor electrice căzute la pământ, adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, dar și edificiilor în construcție.

Mai mult, salvatorii avertizează că în perioada temperaturilor scăzute pe suprafața bazinelor acvatice se formează podul de gheață. Astfel, pentru a evita riscul prăbușirii, pescarii sunt îndemnați să evite pescuitul la copcă sau mersul pe bazinele acvatice, dacă podul de gheață nu depășește 10 cm. Minorii trebuie să fie strict monitorizați, pentru a nu le permite aflarea și jocul acestora pe stratul de gheață.

În scopul prevenirii situațiilor de risc, în perioada condițiilor meteo nefavorabile, cetățenii sunt îndemnați să urmărească recomandările autorităților, precum și să verifice permanent buletinul meteorologic.

În situații excepționale și de risc, persoanele sunt îndemnate să apeleze de urgență Serviciul 112.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.