Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, susţine, că odată cu depunerea cererii de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, concernul rus Gazprom reduce livrările de gaze naturale. Astfel, menționează europarlamentarul că Parlamentul European este pregătit să aprobe noi reforme de sprijin pentru cetățenii R. Moldova.
„Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova în combaterea șantajului rusesc cu livrările de gaz. Am vorbit astăzi despre siguranța energetică a Republicii Moldova cu jurnaliștii români prezenți săptămâna aceasta la Bruxelles. Am transmis că Uniunea Europeană va continua să sprijine autoritățile de la Chișinău și pe cetățenii Republicii Moldova în trecerea peste criza generată de războiul din Ucraina și de reducerile livrărilor de gaz operate de Gazprom și Federația Rusă. UE a oferit deja un sprijin bugetar de 135 de milioane de euro în ultimul an pentru sectorul energetic din Moldova. Noi, Parlamentul European, suntem pregătiți să aprobăm noi forme de sprijin și așteptăm propuneri din partea Comisiei Europene. Cu cât Republica Moldova dorește să se apropie mai mult de Uniunea Europeană, cu atât Gazprom reduce și mai mult livrările de gaz. Vedem acest lucru de mai bine de un an de zile. Noi trebuie să continuăm să ajutăm Moldova și să le arătăm cetățenilor săi că nu poate Federația Rusia să șantajeze cât putem noi să ajutăm”, se arată în mesajul postat de Mureșan pe Facebook.
Datoria consumatorilor de gaze naturale până în septembrie depășește 58 de milioane de lei
Viceprim-ministrul Andrei Spînu a menționat că în luna octombrie, cetățenii au consumat cu 57% mai puțin gaze naturale, comparativ cu aceeași lună a anului trecut și cu 14,25% mai puțină energie electrică.
Pentru luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5,7 milioane metri cubi de gaz pe zi, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu volumele procurate din Rusia vor fi repartizate după cum urmează: 3,4 milioane metri cubi pe zi pentru malul drept și 2,3 – pentru malul stâng. Ceea ce înseamnă că regiunea transnistreană primește în noiembrie cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie.