VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Europarlamentar: În prezent R. Moldova beneficiază de cel mai amplu sprijinul financiar european

Sprijinul financiar european de care beneficiază în prezent R. Moldova este mai amplu decât a fost oricând în ultimii 30 de ani. Declarația a fost făcută de eurodeputatul Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei. Potrivit lui, doar in ultimii 2 ani, Uniunea Europeană a pus la dispoziția Republicii Moldova 1,2 miliarde euro.

Potrivit oficialului, o parte din acești bani sunt nerambursabili pe care Republica Moldova nu va trebui să-i întoarcă niciodată, iar o parte sunt oferiți sub formă de asistență macrofinanciară, care merg direct în bugetul de stat astfel încât Guvernul să-i poată folosi acolo unde consideră că e necesar. De asemenea, o parte din această sumă sunt credite oferite în condiții extrem de avantajoase.

„E important ca oamenii să știe că sprijinul financiar european vine, că este mai amplu decât a fost oricând în ultimii 30 de ani, e important ca oamenii să știe că din 2021, cu două ierni în urmă, în toamna anului 2021, când Federația Rusă a început pentru prima dată să, a mai fost și în trecut, dar pentru prima dată în ultimii ani, să șantajeze energetic Republica Moldova, Uniunea Europeană a pus la dispoziția Republicii Moldova 1,2 miliarde euro. O parte din acești bani sunt bani nerambursabili pe care Republica Moldova nu va trebui să-i întoarcă niciodată, o parte sunt credite în condiții extrem de avantajoase, o mare parte este asistență macrofinanciară, bani care merg direct în bugetul Republicii Moldova, astfel încât Guvernul să-i poată folosi acolo, unde consideră că e necesar: pentru compensări la categorii vulnerabile de populație, facturii la energie, cum s-a întâmplat anul trecut și în anul dinainte. După aceea, ca parte a acestor 1,2 miliarde euro sunt și toate proiectele pe fonduri europene, investițiile în renovări de școli, spitale, reabilitări de drumuri. Anul acesta am votat asistență macrofinanciară în Parlamentul European de 145 de milioane de euro” a menționat Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul român a declarat că în calitate de negociatorul șef al Parlamentului European a reușit să obțină un sprijin adițional de 50 de milioane de euro pentru Republica Moldova, pentru anul următor.

„În urmă cu două săptămâni am încheiat negocierile pentru bugetul Uniunii Europene pe anul următor, am fost negociatorul șef al Parlamentului European și am reușit să obținem un sprijin adițional de 50 de milioane de euro pentru vecinătatea estică pe anul următor și tot acești bani vor veni în Republica Moldova. Deci, încă 50 de milioane în plus anul următor”, a remarcat europarlamentarul.

Siegfried Mureșan afirmă că sprijinul pentru integrarea europeană care există acum în Republica Moldova este comparabil cu sprijinul care există în celelalte state din Uniunea Europeană. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.