Pe agenda sesiunii plenare a Parlamentului European a avut loc marți, 14 martie, o dezbatere despre situația din R. Moldova și provocările pe care le gestionează autoritățile de la Chișinău, în contextul războiului de la frontieră, a crizei refugiaților, amenințărilor la adresa securității din partea Rusiei și a crizei energetice.
„Republica Moldova trebuie ajutată în această perioadă dificilă, iar negocierile de aderare la blocul comunitar ar trebui să înceapă cât mai repede”, este concluzia eurodeputaților după dezbaterea în plenul PE a situației din R. Moldova.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova a relatat despre importanța Republica Moldova pentru siguranța Uniunii Europene, dar și a României, cine vrea s-o destabilizeze și cum poate fi ajutată de UE.
„Încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina anul trecut, am spus că Republica Moldova este la fel de importantă pentru siguranța României și a Uniunii Europene cum este și Ucraina.
Acest lucru a fost demonstrat foarte clar în ultimul an. Prin modul în care au gestionat criza refugiaților și celelalte consecințe ale războiului din Ucraina, autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au făcut un serviciu Uniunii Europene și au contribuit la siguranța noastră, a tuturor. Cu un guvern servil și antieuropean la Chișinău, Rusia ar fi fost mai periculoasă acum pentru noi toți, folosindu-se de Moldova.
Oamenii din Republica Moldova vor o țară în care statul de drept și justiția funcționează, o țară care se îndreaptă spre Uniunea Europeană. Rusia vrea ca Republica Moldova să rămână săracă și controlabilă. Oligarhii din Moldova vor o țară în care justiția nu funcționează și în care pot fura în continuare fără să fie pedepsiți.
Tocmai de aceea, Federația Rusă și oligarhii din Moldova fac tot posibilul să destabilizeze această țară”, se arată în mesajul lui Siegfried Mureșan postat pe pagina sa de Facebook.
Europarlamentarul răspunde la întrebarea retorică: „Cum putem ajuta R. Moldova?”
„Aderarea la Uniunea Europeană este cel mai sigur mod prin care putem garanta stabilitatea și siguranța Republicii Moldova pe termen lung. De aceea, cel mai bun mod prin care noi, Uniunea Europeană, putem ajuta este să începem negocierile de aderare cu Republica Moldova cât mai repede, înainte de finalul acestui an.
Iar, în paralel cu începerea negocierilor de aderare, trebuie să luăm cât mai multe măsuri de integrare a Moldovei în Europa, precum aderarea în piața unică și reducerea tarifelor de roaming. Cu cât oamenii din Moldova simt mai repede cât mai multe dintre beneficiile integrării europene, înainte de aderarea propriu-zisă la UE, cu atât îi va fi mai greu Rusiei să manipuleze, să dezinformeze și să destabilizeze.
Trebuie, de asemenea, să continuăm să acordăm sprijin financiar Republicii Moldova pentru a putea să-și stabilizeze economia și să ia măsuri de ajutor pentru oameni. De aceea, vrem să adoptăm cât mai repede în Parlamentul European noua asistență macro-financiară de 145 de milioane de euro.
La fel de important este să continuăm să ajutăm Republica Moldova să reducă dependența de gazul din Federația Rusă. Cu cât Moldova este mai puțin dependentă energetic de Kremlin, cu atât Rusia are mai puține instrumente de șantaj.
În paralel, mai putem ajuta sancționând, la nivelul Uniunii Europene, oligarhii din Moldova care lucrează la destabilizarea țării așa cum am sancționat și oligarhii din Federația Rusă responsabili de războiul din Ucraina.
Nu în ultimul rând, trebuie să continuăm să ajutăm autoritățile de la Chișinău să își securizeze garnițele și să combată dezinformarea venită dinspre Federația Rusă”, declară Siegfried Mureșan.
Siegfried Mureșan a anunțat anterior despre faptul că grupurile politice din Parlamentul European au decis să includă pe agenda sesiunii plenare o dezbatere despre situația din R. Moldova și despre provocările pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le gestioneze în această perioadă.