VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Eurodeputat, după avizul Comisiei Europene: Meritul aparține președintei Maia Sandu și conducerii de la Chișinău

Avizul privind începerea negocierilor de aderare înseamnă că viitorul Republicii Moldova este în UE și că influența Rusiei în regiune este tot mai mică. O spune eurodeputatul Siegfried Mureșan în contextul avizului Comisiei Europene. Potrivit lui, meritul principal aparține președintei Maia Sandu și conducerii de la Chișinău care au respins războiul hibrid desfășurat de Rusia împotriva Republicii Moldova și „au așezat țara pe drumul integrării europene”.

„Siguranța și stabilitatea în UE depind de cât de sigure, stabile și mai bine integrate în Europa sunt țările din vecinătatea noastră. Prin urmare, o mai mare integrare europeană a Moldovei, precum și a Ucrainei, ne face să fim cu toții mai puternici și mai în siguranță”, a scris Mureșan într-o postare pe rețelele de socializare.

Oficialul european susține că anunțul de astăzi certifică faptul că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană și că influența Rusiei în regiune este tot mai mică.

Europarlamentarul a declarat că meritul principal pentru acest lucru aparține președintei Maia Sandu și conducerii proeuropene de la Chișinău care au respins toate formele de presiune din partea Rusiei din ultimii doi ani și au așezat țara pe un drum clar al reformelor și al integrării europene.

„În urma avizului pozitiv de astăzi al Comisiei, decizia finală privind începerea negocierilor trebuie luată de Consiliul European în luna decembrie. Noi, Parlamentul European, am fost prima instituție europeană care a cerut să începem anul acesta negocierile de aderare cu Republica Moldova. Poziția clară a Parlamentului este urmată acum și de avizul Comisiei Europene. De aceea, solicit Consiliului European să ia decizia firească luna viitoare și să confirme începerea negocierilor”, a precizat europarlamentarul.

Potrivit lui Mureșan, un vot final favorabil în luna decembrie trebuie urmat cât mai repede de prima conferință interguvernamentală de negociere UE – Republica Moldova. Acesta susține că este important ca această primă conferință să aibă loc la începutul anului viitor, înainte de alegerile europarlamentare, din moment ce, în a doua parte a anului, Uniunea Europeană va fi ocupată cu reconfigurarea instituțională ca urmare a alegerilor europarlamentare. O conferință interguvernamentală la începutul anului va putea lua primele decizii importante, astfel încât negocierile să progreseze la nivel tehnic în a doua parte a anului, precizează eurodeputatul.

Comisia Europeană (CE) a recomandat miercuri, 8 noiembrie, Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.