”Casa nu este numai aceea unde te-ai născut, casa este neamul tău, casa este satul unde te-ai născut, casa este țara unde te-ai născut”. De această opinie este compozitorul Eugen Doga.
În cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei, Eugen Doga a mărturisit că ”orice s-ar întâmpla și orice ar fi, el va rămâne în Chișinău, pentru că în acest oraș se simte acasă”.
”Casa nu este numai aceea unde te-ai născut, casa este neamul tău, casa este satul unde te-ai născut, casa este țara unde te-ai născut, casa este, la urma urmei, pământul, fiindcă poți să fii în cosmos și să zici „mă duc acasă”. Din cosmos vii pe pământ, vii acasă, așa că, casa poate fi și Chișinăul, poate fi Basarabia, poate fi și România Mare și poate fi și Europa Mare, dar aceste noțiuni, aceste simțiri trebuie trecute prin fiecare din noi înșine, fiindcă noi suntem obișnuiți, așa ne-au educat. Orice s-ar întâmpla și orice ar fi, eu voi rămâne aici, în Chișinău, și mă voi simți bine și liber, pentru că eu sunt acasă”, a declarat Eugen Doga.
Totodată, compozitorul e de părerea că Unirea cu România e poate face în jumătate de oră.
”Se face într-o jumătate de oră. Un singur lucru pe care ar trebui să-l înțeleagă toți, aici nu atât guvernanții eu îi pun la treabă, eu cred că de noi înșine depinde. Eu îmi fac treaba, eu unirea cea spirituală am făcut-o de mulți ani. În România mă cunoaște lumea la fel, știind că eu îs din Transnistria, și nu văd diferența. Uite asta este, nu că din Basarabia sunt, dar din Transnistria. Suntem de aceeași grupă nu de sânge, dar de conștiință, de simțiri. Deci, care-i diferența? Eu îmi amintesc de anii când cuvântul „român” pur și simplu nici limba nu se întorcea să-l pronunți. Și nu numai de limbă, dar, să mă scuzați, și fundul tremura. Dar acum se duc o sumedenie, mai ales cântărețele acestea ale noastre – te-te-te, moldovean, moldovean, moldovean… Măi, da’ grozav! Măi, dar termină totuși cu Moldovioara asta… Eu am multe lucrări care cântă Moldova, care îl cântă pe Ștefan cel Mare, pe Alexandru Ioan Cuza, din istorie, la Craiova am făcut spectacolul Unirea cea Mare. Grozav! Mie îmi place, și n-am avut probleme, la fel cum nu am probleme când merg la ruși. Eu am făcut foarte multe lucrări acolo, dă Doamne, eu mă mândresc că am prins și spațiul cela, am prins și spațiul nostru etnic românesc și nu văd care-i problema între aceste două entități, fiindcă la mijloc este peste tot omenia, înțelegerea între aceste două, dacă ar fi și a treia – chinezească, eu aș prinde-o și pe aceea, dar, uite, m-am născut în Europa. De aceea la baza oricăror discuții și înțelegeri ar trebui totuși să fie adevărul acesta – tautologie – adevărul adevărat. Eu am această expresie referitoare la muzică – muzică muzicală, există așa ceva, îmi aparține chestia asta și de ce să nu fie adevărul adevărat? Mulți folosesc cuvântul „adevăr” în apărarea poziției, dar mai există adevăr care nu cere apărare, care, dimpotrivă, impune să se înțeleagă ceva. Fiecare din noi face și această unire, eu cu muzica, unii cu economia, alții cu literatura, fiecare în sectorul său. Deci s-a făcut unirea și mai departe vin doi șefi și pun semnăturile, durează 5 minute. Noi trebuie să pregătim aceste 5 minute, dar nu să așteptăm protocolul să se facă. Uite, vin azi și semnează protocolul, și ce facem cu dânsul? Iarăși hotarele le trecem, de aceea fiecare din noi acest spațiu trebuie să-l prelucrăm”, a mai explicat Eugen Doga.