VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Erevanul, îngrijorat de noile înțelegeri dintre turci și azeri, care ar putea provoca o invazie în sudul Armeniei

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, și liderul turc, Recep Erdogan, pregătesc un amplu proiect de creare a unui coridor terestru între țările lor care ar urma să treacă prin sudul Armeniei, lucru care, se pare, îngrijorează populația din regiune, care se teme de o nouă invazie azeră, transmite Reuters, citată de digi24.ro.

Subiectul deschiderii coridorului nu este unul nou, iar autoritățile de la Erevan se opun acestui plan și se tem acum că trupele azere s-ar putea pregăti să atace din nou.

Erdogan s-a întâlnit cu Aliev în exclava autonomă a Azerbaidjanuluiu Nahicevan, un teritoriu între Armenia, Iran și Turcia, pe care Ankara și Baku vor să îl lege de restul Azerbaidjanului printr-un coridor terestru care ar trece prin sudul Armeniei.

În cadrul unei conferințe de presă în care nici Aliev, nici Erdogan nu au răspuns la nicio întrebare, președintele azer s-a plâns că autoritățile sovietice au decis ca o parte din ceea ce el crede că ar fi trebuit să fie teritoriul republicii sovietice din Azerbaidjan să aparțină Armeniei.

Aliev a amenințat deja în 2021 că va crea un astfel de coridor „indiferent dacă Armeniei îi convine sau nu”. Coridorul ar crea o legătură terestră între cele două state aliate, Turcia și Azerbaidjan, și ar lăsa Armenia fără granița cu Iranul.

Alegerea simbolică a locației pentru organizarea discuțiilor desfășurate luni, la mai puțin de o săptămână după ce forțele azere au luat cu asalt regiunea Karabah și au preluat controlul asupra acestui teritoriu, va produce îngrijorare în rândul autorităților din Armenia.

Armeni au respins în trecut planul înființării coridorului dorit de azeri și turci, dar au indicat că ar fi deschiși ideii de a redeschide legăturile rutiere și feroviare.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.