VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Episcopul Marchel, cunoscut pentru viziunile sale proruse, atacă din nou preoții care aderă la Mitropolia Basarabiei

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, cunoscut pentru declarațiile sale antiromânești și pentru viziunile sale proruse, atacă din nou preoții care decid să treacă de la Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, la cea a Basarabiei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Române. Într-un interviu, ierarhul, care deseori nu s-a ascuns să susțină acțiunile liderului de la Kremlin, îi numește pe aceștia ”necredincioși”.

”Ei au ajuns la ceea că cu prețul pierderii harului sfințeniei ei s-au decis la trecerea la Biserica Românească, dar unde e biserica lui Hristos? Dar oamenii care nu cunosc și botează copiii, iar ei rămân nebotezați, perechile care se cunună și rămân necununate, sau se împărtășesc dar de fapt nu o fac, pentru că ei (n.r. preoții) sunt enoriași de rând sau necredincioși”, a declarat episcopul Marchel, citat de tvn.md.

Ierarhul a venit și cu acuzații dure la adresa Mitropoliei Basarabiei, pe care a numit-o organizație politică.

„Dar acei care folosesc biserica doar pentru a avea surse de supraviețuit, sau ca asupra unui lucru, de la ei poți să te aștepți. (…) Înainte să mergeți să vă botezați copiii, întâi gândiți-vă dacă este o biserică canonică sau o pseudo biserică ca Mitropolia Basarabiei, care este o organizație politică. Voi aveți Biserica Ortodoxă a Moldovei care se încadrează armonios în Biserica Ortodoxă Rusă pe parcursul a peste două sute de ani”, a declarat Marchel.

Amintim că Mitropolia Basarabiei a declarat repetat, de la începutul valului de plecări ale preoților Mitropoliei Moldovei, că toate acuzațiile nefondate ale ierarhilor bisericii subordonate Patriarhiei Ruse sunt formulate ”în disperare de cauză, în condițiile în care Mitropolia Basarabiei a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită, înregistrând un număr tot mai mare de cereri de aderare din partea clericilor și comunităților care evadează din prizonieratul canonic al Patriarhiei Moscovei”.

”Astfel, a devenit tot mai evidentă creșterea neîncrederii atât din partea preoțimii, cât și din partea poporului față de poziția autointitulatei „Biserici Ortodoxe din Moldova”, care se presupune a fi direct legată de interesele rusești”, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Basarabiei din octombrie.

Mitropolia Basarabiei consideră că episcopul Marchel Mihăiescu ar proceda corect, în spiritul dreptății istorice, dacă ar elibera reședința episcopilor români din Bălți, construită în timpul României Mari de vrednicul de pomenire Visarion Puiu, primul episcop român al Hotinului cu reședința în Bălți, precum și Catedrala ortodoxă română „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți, construită cu cheltuiala Mitropoliei Basarabiei și a Statului Român, inaugurată în 1935.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.