Noua componență a Consiliului societății SA Energocom s-a întrunit la 19 aprilie în prima ședință, la care urma să adopte mai multe decizii, inclusiv referitoare la noile achiziții de gaze naturale, însă examinarea subiectelor a fost amânată. După ședință, Alexandru Slusari, reprezentant al societății civile în consiliul de administrare al SA Energocom, a declarat că este necesară mai multă transparență, în special în folosirea banilor publici de către companie care a devenit acum întreprinderea strategică pe plan de asigurare a securității energetice a R. Moldova.
„Cetățenii noștrii și agenți economici ar trebui să cunoască raționamentul procurării în noiembrie-decembrie a stocurilor de gaze în volume mari de aproape 500 mln m3. Dintre ele 300 mln au fost cumpărate în baza Acordului cu BERD , iar celelalte 200 mln în temeiul deciziei secrete a Comisiei Situații Excepționale cu folosire a 4 mlrd lei din bugetul de stat, cu care a fost capitalizat Energocom. Este important ca compania să publice în scurt timp informația despre procedura de procurare a celor 300 mln, cu indicarea prețurilor medii, comparate cu cotații bursiere în perioada aceea. Iar cel, care a promovat la Guvern ideea cumpărării suplimentare a volumelor de 200 mln m3 cu bani publici, să vină cu explicații și justificări economice. Trebuie să înțelegem cu toții că cantități, după mine excesive, procurate în rezerve cu prețuri relativ mari, ne-au limitat și ne limetează și acum manevre pentru oferirea consumătorilor gazului la prețuri mult mai joase, ceea ce a afectat grav dezvoltarea social-economică a țării. Iar cei, care au luat aceasta decizie , tac și prin asta aduc un prejudiciul politic noului Guvern, generănd suspiciuni”, a scris pe pagina de Facebook, Alexandru Slusari, reprezentant al societății civile în consiliul de administrare al Energocom.
Reprezentanții Energocom declară că organul executiv al companiei se află în ultima etapă a elaborării auditului extern (raport financiar), care va fi gata către sfârșitul lunii aprilie.
„Acest audit va sta la baza raportului anual al Consiliului societății și a organului executiv care vor fi prezentate Adunării generale a acționarilor. În respectivele rapoarte se vor regăsi și date despre activitatea de tradind (achiziționarea de gaze și energia electrică) a SA Energocom în 2022. În activitatea sa, SA Energocom respectă legislația Republicii Moldova și dispozițiile CSE. Orice decizie de achiziții de gaze este coordonată cu reprezentanții Guvernului, consiului societății și ai fondatorului, Agenția Proprietății Publice”, precizează Energocom.
Menționăm că din noua componența a Consiliului societății Energocom mai fac parte: Irina Malanciuc (președinte), consultant principal al Direcției contencios și control al legalității, (Agenția Proprietății Publice); Carolina Novac, secretar de stat la Ministerul Energiei; Viorica Bejan, șef adjunct al Direcției infrastructura calității și securitate industrială, (Ministerul Economiei); Andrei Balan, șef al Direcției expertiză juridică,(Ministerul Finanțelor).