VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Emmanuel Macron anunță noi ajutoare financiare oferite țării noastre: Să lăsăm Moldova să sufere ar însemna că Europa nu mai este fidelă valorilor sale

”A abandona R. Moldova și a o lăsa să sufere în această criză este egal cu a hotărî că Europa nu mai este fidelă valorilor și vocației sale”. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele francez, Emmanuel Macron, la cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova de la Paris.

Republica Moldova suferă multe consecințe economice. Cifrele arată cum rezistă R. Moldova în aceste momente dificile: cu o inflație extraordinar de mare, perturbarea pieței agricole, întreruperea energiei electrice și gazelor etc. Suntem îngrijorați de toate aceste lucruri și de situația creată. Moldova a fost lovită de aceste consecințe a războiului. Trebuie să fim corecți și să participăm cu toții la acest sprijin pentru Republica Moldova. Asta este o datorie morală a noastră pentru această țară”, a declarat președintele francez.

Totodată, Emmanuel Macron a subliniat că Europa va continua să avanseze pe calea solidarității cu R. Moldova.

Pentru cei care cred în Europa și în valorile europene, să știți că la moment situația economică din Moldova este folosită de către ruși și partizanii lor pentru a destabiliza situația în R. Moldova și a o pune în pericol pe președinta Maia Sandu. Deci, a abandona Moldova și a o lăsa să sufere în acest sens este egal cu a hotărî că Europa nu mai este fidelă valorilor și vocației sale. Prezența noastră de astă, angajamentele pe care vi le-ați luat arată că nu este așa. Europa va continua să avanseze pe calea solidarității cu R. Moldova”, a menționat Macron.

De asemenea, președintele Republicii Franceze a declarat că situația în care se află R. Moldova nu va afecta proiectele pe termen mediu.

Astfel, președintele francez a anunțat că R. Moldova va primi un ajutor financiar în valoare de peste 100 milioane de euro pentru refugiați și pentru a permite accesul refugiaților la învățământ și mâncare.

Două milioane de euro sunt mobilizate pentru a ajuta reformele publice în materie de energie. Situația de criză în care se află R. Moldova nu va afecta în niciun fel proiectele pe termen mediu și de aceea Agenția de Dezvoltare va investi 85 de milioane de euro în materie de energie și altele”, a mai subliniat președintele francez.

Menționăm că în perioada 20-21 noiembrie, șefa statului se află la Paris, unde conduce delegația R. Moldova la cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova. La eveniment participă mai mulți membri ai Guvernului de la Chișinău.

Platforma de Sprijin pentru R. Moldova (Moldova Support Platform) este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru R. Moldova a avut loc la Berlin, Germania, pe 5 aprilie. Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.