În anul 2022 producătorii de mere vor avea o recoltă de circa 485 de mii de tone de mere, a anunțat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, la conferința anuală Prognosfruit, organizată de Asociația Mondială a Producătorilor de Mere și Pere (WAPA).
„Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, recolta de mere din acest an va fi cu 180 de mii de tone mai mică decât anul trecut. În topul soiurilor produse în Moldova, cu cea mai mare pondere sunt: Idored, Golden Delicious, Gala și Florina”, a precizat Fala, care a prezentat prognoza și perspectivele pentru sectorul de mere din Moldova.
Deși recolta va fi mai mică, ea va depăși recolta medie din ultimii 10 ani și va fi mai mare decât în anii 2010-2021, estimează reprezentanții Asociației Moldova Fruct.
Potrivit datelor statistice producătorii moldoveni în 2021 au strâns o recoltă de circa 648 de mii de tone de mere, iar în 2020 – 480 de mii de tone, în timp ce în 2019 cantitatea de mere a fost de 611 mii de tone.
Protrivit specialiștilor cea mai mare problemă nu va fi recolta mică, dar piețele de desfacere, în condițiile în care Moscova a impus embargou la exportul de mere și alte fructe.
Moldova Fruct a înaintat o adresare către instituțiile statului în care solicită ca Ministerul Agriculturii (MAIA) și Agenția Nașională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) să ia măsuri de deblocare a exportului în Rusia, inclusiv intensificare controlului fitosanitar, astfel în cât să fie prevenite cazurile de prezență a obiectelor de carntină fitosanitară în fructele moldovenești, destinate fie pentru piața locală, fie pentru piața de export.
„În cazul în care, sunt identificate obiecte de carantină în fructe, trebuie să fie penalizați operatorii concreți, care încalcă legislația fitosanitară, dar nu toată țara”, menționează reprezentanșii Moldova Fruct.
Asociația a solicitat instituirea stării de urgență în agricultură și să fie indentificate, cu suportul partenerilor de dezvoltare, resursele financiare pentru compensarea pierderilor de pe urma secetei și a embargoului rusesc, dar și urgentarea negocierilor cu Egiptul, referitor la semnarea acordului de liber schimb sau eliminarea barierelor tarifare la exportul fructelor moldovenești către această țară.