VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Eforturile țărilor membre ale Uniunii Europene de a diminua consumul de energie

Miniştrii energiei din cele 27 de state membre ale UE, exceptând Ungaria, au susţinut recent o redu­cere voluntară cu 15% a consumului de gaze, o ţintă care ar putea deveni obligatorie dacă Kremlinul decide o întrerupere totală a livrărilor de gaze către Europa. Unele ţări iau deja mă­suri pentru diminuarea consumului, scrie The Guardian.

În Franţa, magazinele dotate cu aer condiţionat trebuie să-şi ţină uşile închise, riscând în caz contrar o a­men­dă de 750 euro. Acestea au con­venit de asemenea un plan de a opri semnele luminoase la închidere şi de reducere sistematică a intensităţii iluminatului. Reclamele luminoase au fost interzise între 1 şi 6 dimineaţa cu excepţia celor din gări şi aeropor­turi. Locurile publice trebuie să-şi seteze termostatele cu un grad mai sus în vară şi mai jos în iarnă, în timp ce oamenii va trebui să-şi închidă ru­terele wifi şi televizoarele când sunt plecaţi şi să stingă luminile din ca­me­rele pe care nu le folosesc.

Tot în Franţa, lanţul de super­mar­keturi Carrefour a venit cu o idee nouă pentru a putea face faţă even­tualelor pene de electricitate: va por­ni rotisoa­rele de pui cu o oră mai de­vreme dimi­neaţa, notează Financial Times. Aceas­ta este una din nume­roa­­sele schimbări pe care grupul le are în vedere sau le-a implementat deja la cele 1.700 de uni­tăţi din Franţa, toate menite să dimi­nu­eze consumul de energie şi să-l minimi­zeze în peri­oadele de vârf al cererii.

Preşedintele Emmanuel Macron avertiza recent că o „mobilizare ge­nerală“ a companiilor, gospodăriilor şi agenţiilor guvernamentale este ne­cesară în vederea pregătirii pentru o eventuală întrerupere totală a livrări­lor de gaze ruseşti.

Oraşele din Germania opresc ilu­minatul monumentelor publice, o­presc fântânile şi impun duşuri reci la piscinele municipale şi în sălile de sport, potrivit The Guardian. Hanovra a devenit recent primul mare oraş german care a anunţat măsuri de eco­nomisire a energiei.

Clădirile municipale vor fi în­călzite doar în perioada 1 octombrie-21 martie, la o temperatură de nu mai mult de 20 de grade.

În spaţiile de depozitare şi în mijloacele de transport public, tem­pe­ra­tura maximă va fi cuprinsă între 10 şi 15 grade, scrie Deutsche Welle.

În Augsburg, temperatura a fost redusă în piscinele publice, urmând ca şi încălzirea să fie limitată în clădirile publice. În Berlin încălzirea în aproximativ 200 de clădiri publice va fi redusă, iar un număr de obiec­tive turistice nu vor mai fi iluminate.

Grecia a anunţat recent „operaţiunea termostat“ menită să reducă consumul de energie cu 10% în acest an şi cu 30% până în 2030. Angajaţilor li s-a cerut să-şi oprească computerele după program. Statul a anunţat de asemenea un program de 640 milioane de euro pentru reînnoirea ferestrelor şi sistemelor de încălzire din cadrul clădirilor de stat, potrivit The Guardian.

În Spania, ministrul mediului Teresa Ribera a declarat că spaniolii trebuie să fie „cât mai inteligenţi posibil“ când vine vorba de consumul de energie. Recent, premierul spaniol Pedro Sanchez a renunţat la cravată şi i-a îndemnat şi pe alţii să procedeze la fel pentru a economisi energia pe aerul condiţionat.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.