VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Economist: Prima săptămână de consum responsabil a energiei electrice a permis economii de 200 mii de euro

Prima săptămână de consum responsabil a energiei electrice a permis diminuarea consumului în orele de vârf și economii de 200 mii Euro, afirmă analistul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, consumul de energie electrică în 2 ore zilnice de vârf în săptămâna care a trecut (24-30 octombrie 2022) a fost cu 6,4% mai mic decât în săptămâna precedentă.

Potrivit analistului economic Veaceslav Ioniță, reducerea consumului din orele de vârf permite economii de circa 200 mii Euro săptămânal, bani care în caz de consum excesiv vor trebui incluși în tarif.

„Pentru analiză am luat două ore din fiecare zi, când am înregistrat maximele de consum și am stabilit medianele zilnice și apoi medianele săptămânale.

Astfel puterea de consum în orele de vârf de săptămâna trecută a fost de 764 MW sau cu 53,5 MW mai puțin decât în săptămâna precedentă când puterea de consum a fost de 817,5 MW.

La prețul energiei de avarie, reducerea consumului din orele de vârf permite economii de circa 200 mii Euro săptămânal, bani care în caz de consum excesiv vor trebui incluși în tarif”, declară Ionița.

Amintim că prețul de achiziție a energiei electrice din România în mod obișnuit este de 1,76 Lei/kWh, iar energia de avarie este procurată cu până la 7 lei/KWh, sau de 5 ori mai scump.

Citește și: Analist economic: Energia de avarie este procurată în orele de vârf și costă de 5 ori mai scump.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.