Birocrația, economia tenebră și lipsa forței de muncă sunt principalii trei factori care împiedică dezvoltarea economică a Republicii Moldova. O spune ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, potrivit căruia cele mai vizibile acțiuni ale echipei sale vizează reducerea birocrației și digitalizarea proceselor, care au drept obiectiv eliminarea corupției din economie.
De asemenea, vicepremierul spune că lipsa forței de muncă este o problemă pentru Republica Moldova care poate fi soluționată prin angajarea legală în câmpul muncii a cetățenilor străini, notează IPN.
Potrivit vicepremierului Alaiba, în prezent, sunt peste 500 servicii publice destinate antreprenorilor și prestate de diferite instituții. Din acestea, 208 servicii sunt deja digitalizate. Reducerea birocrației și digitalizarea proceselor vor eradica fenomenul corupției și vor asigura creștere economică, spune Dumitru Alaiba.
„Asta e cea mai vizibilă acțiune a noastră, dar nu unica. Birocrația ne costă imens. Doar printr-un prim pachet de reducere a birocrației noi economisim antreprenorilor cel puțin 50 de milioane de lei anual și cel puțin 200 de mii de ore de lucru anual. E timpul pe care noi deja l-am redus din timpul de așteptare. Birocrația merge întotdeauna mână în mână cu corupția. Când ai proceduri complicate, timp de conformare și rânduri, întotdeauna este alături corupția care îți rezolvă problema. Prin digitalizare și reducerea birocrației miza cea mare este să eliminăm corupția din economie” , a spus Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Mai mult, ministrul spune că economia tenebră este una dintre problemele majore cu care se confruntă Republica Moldova, care cauzează pierderi colosale la bugetul de stat și inechitate între antreprenori.
„42% din economia noastră este gri. Practic, avem jumătate din economie care nu este captată de PIB. Asta este grav nu doar pentru că statul nu încasează unele venituri, dar asta creează și inechitate pentru că cineva plătește taxe și impozite și are un anumit preț pentru produse și servicii, iar altcineva nu plătește aceste taxe. Unde e cash acolo este și evaziunea. Cel mai grav este că din cauza asta noi, Guvernul, nu comunicăm cu jumătate din economie. Orice lege, subvenții sau politică fiscală nu ajunge la jumătate din economie, pentru că această economie este în afara statului”, a mai spus ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Potrivit oficialului, lipsa forței de muncă este cauzată de migrația masivă a cetățenilor și poate fi soluționată prin angajarea în câmpul muncii a cetățenilor altor state.
„Trebuie să fim mai deschiși, să avem capacitatea de a oferi legal, în baza anumitor criterii, posibilitatea cetățenilor din alte state să muncească în Republica Moldova, să plătească aici impozite și din aceste impozite să avem și de pensii”, a explicat vicepremierul Alaiba.