VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Drapelul alb-galben-negru promovat de Putin ca simbol al „Noii Rusii”, declarat extremist

Drapelul imperial promovat de Putin ca simbol al „Noii Rusii” și utilizat tot mai des în ultimii ani de organizaţii naţionaliste din Rusia, precum şi în regiunile ocupate ale Ucrainei, a fost declarat extremist pe teritoriul Republicii Moldova printr-o decizie luată de Judecătoria Chişinău.

Demersul în acest sens în instanță a fost făcut de Procuratura Generală, Ministerul Justiţiei şi Serviciul de Informaţii şi Securitate. „Magistraţii au admis cererile autorităţilor şi au constat „caracterul extremist al drapelului cu trei linii orizontale de culoare alb-galben-negru”, scrie NewsMaker.

Hotărârea poate fi atacată în apel în termen de 30 zile de la pronunţare. Steagul cu cele trei linii orizontale de culoare negru-galben-alb a fost folosit ca drapel naţional al Imperiului Rus în anii 1858-1896, pe timpul domniei ţarului Alexandru al II-lea. În prezent, acesta este promovat de Kremlin şi de Vladimir Putin în calitate de simbol al „Noii Rusii”. În anul 2014, drapelul a fost arborat la Doneţk şi Luhansk de armata de ocupaţie rusă, iar unele unităţi militare îl au şi acum în dotare. Potrivit anticorupţie.md, şi la Comrat, în Găgăuzia, sunt utilizate astfel de steaguri la manifestaţiile pro-ruse.

În primăvara anului 2022, la câteva luni de la invazia rusă în Ucraina, Parlamentul de la Chişinău a votat, la propunea partidului de guvernământ PAS, interzicerea panglicii Sfântul Gheorghe, dar şi a însemnelor „V” şi „Z”, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul său de agresiune din ţara vecină. Aceste simboluri au fost interzise pe teritoriul Republicii Moldova, iar persoanele care le utilizează riscă amenzi mari şi muncă în folosul comunităţii.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.