VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Veronica Dragalin susține că CNA trebuie transformat după modelul DNA-ului românesc

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin susține că instituția pe care o conduce trebuie să fie transformată după modelul DNA-ului românesc (Direcția Națională Anticorupție). Într-o conferință de presă, susținută la 1 august cu prilejul unui an de activitate, Veronica Dragalin a subliniat că Procuratura Anticorupție se confruntă cu „scurgerea de informații pe dosarele penale și ineficiența pe unele dosare de rezonanță”.

În opinia ei, soluția pentru aceste probleme, este fortificarea procuraturii după modelul DNA din România.

„Legea trebuie să ne permită să putem efectua măsuri speciale de investigație, cum ar fi să avem o echipă de ofițeri care să poată face filaj, să avem tehnica necesară, să putem instala camere sau telefoane în birouri sau oficii, să înregistrăm discuții. Din experiența noastră, doar așa măsuri speciale de investigații pot acumula probe de corupție și suficienta probe pentru a trage la răspundere cei care comit infracțiuni de corupție. Acum legea nu ne permite și noi suntem obligați să apelăm la CNA, SIS și Poliție. Este foarte important să fie modificată legea pentru a permite Procuraturii Anticorupție să efectuam de sine stătător aceste măsuri. Ca să funcționăm mai bine și mai eficient, să avem succese și mai mari, Procuratura Anticorupție trebuie să aibă propriile forțe, buget, clădire, ofițeri, specialiști, secție de cooperare internațională, secție de comunicare cu presa și multe alte lucruri. Multe au fost acordate prin lege în 2016, dar nu au fost implementate până în prezent”, a spus Dragalin.

De asemenea, Dragalin a declarat că procurorii anticorupție integri și onești trebuie încurajați să rămână să activeze în sistem. Șefa PA a cerut majorări de salarii pentru procurorii anticorupție. 

„Deocamdată noi nu avem legi care demonstrează încurajarea acestor procurori. Salariile pentru ofițerii CNA au fost ridicate în ultimele luni, dar nu salariile pentru procurori. Cei care au trecut pre-vettingul tot nu au primit salarii mai mari. Deci dacă vrem să avem forțe care luptă împotriva corupției, care ne ajută să avem un stat de drept trebuie să încurajăm procurorii corecți să rămână în sistem”. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.