VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dorin Recean, la Soroca: Trebuie să dezvoltăm economia ca să avem posibilități proprii de a realiza proiecte pentru oameni

„Trebuie să dezvoltăm economia ca să avem posibilități proprii de a realiza proiecte pentru oameni”. O declarație în acest sens a fost făcută de premierul Dorin Recean în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții autorităților publice și ai serviciilor desconcentrate din raionul Soroca.

Vă îndemn să folosiți tot spectrul de instrumente pentru a vă crește capacitatea administrativă, pentru a deveni primării puternice, care vor asigura servicii calitative cetățenilor. Etapa actuală importantă este accesarea fondurilor de preaderare”, le-a spus primarilor Dorin Recean. 

Pentru a spori capacitățile de absorbție a fondurilor de dezvoltare, disponibile pe măsura avansării în procesul de integrare europeană, șeful Executivului a menționat instrumente ca amalgamarea voluntară, asociațiile de dezvoltare intercomunitare, grupurile de inițiativă locală. Este esențială și dezvoltarea capacității autorităților locale de a scrie proiecte.

Trebuie să accelerăm cooperarea între localități, să regionalizăm serviciile. Soroca are o poziție privilegiată din două considerente: locuri foarte frumoase, unde se pot dezvolta rute de turism, și calitatea drumului Chișinău-Soroca, care favorizează raionul”, a adăugat premierul.

Premierul a evidențiat și importanța susținerii mediului de afaceri, astfel încât să fie create locuri de muncă și să crească capacitatea întreprinzătorilor de a investi în proiecte sociale.

Avem foarte mult ajutor din afară, dar nu putem mereu să funcționăm așa. Trebuie să dezvoltăm economia ca să avem posibilități proprii de a realiza proiecte pentru oameni”, a spus Dorin Recean.

Printre problemele sesizate de primari sunt lipsa gunoiștilor autorizate în localitățile rurale și activitatea instabilă a feriboturilor utilizate la traversarea frontierei cu Ucraina. În unele localități, rămâne actuală nevoia de asigurare cu apă, iar programul Satul European vine cu soluții în acest sens. De asemenea, este la etapa de pregătire documentația tehnică pentru construcția stației de epurare în municipiul Soroca şi a sistemelor funcționale de colectare a apelor uzate.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.