VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dorin Recean, după startul oficial al negocierilor de aderare: Intrăm într-o etapă complexă de construcție a unui stat european până în 2030

Marți seara, 25 iunie, R. Moldova a început, oficial, negocierile de aderare la Uniunea Europeană. „Acest lucru demonstrează că avem capacitatea sp construim până în 2030 un stat prosper, un stat european”, a declarat premierul Dorin Recean la Luxemburg, după conferința interguvernamentală.

Premierul a remarcat că această nouă etapă ne apropie semnificativ de Uniunea Europeană, după ce țara noastră a îndeplinit cu diligență recomandările UE. Prim-ministrul a mulțumit, în această ordine de idei, atât echipelor de la Chișinău, cât și celor de la Bruxelles, pentru eforturile enorme de a face acest lucru posibil.

„Sunt recunoscător miilor de oameni din instituțiile noastre și din cele europene pentru fermitatea și dăruirea care au făcut posibil acest moment important în calea noastră spre familia europeană”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Șeful Executivului a menționat că negocierile, lansate marți, reprezintă un proces tehnic și complex de coordonare a politicilor naționale cu cele europene, pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor.

„Fiecare capitol de negociere închis va însemna rezultate vizibile, legi corecte și previzibile, instituții eficiente, serviciu public calitativ”.

Un accent prioritar va fi pus pe integrarea cât mai rapidă a economiei noastre în piața unică europeană, pentru a crește exporturile, dar și pe valorificarea oportunităților oferite de programele sectoriale ale UE. De asemenea, va continua curățarea justiției și combaterea corupției, pentru a asigura supremația legii.

 Prim-ministrul a reiterat și importanța aspectului de securitate și consolidare a rezistenței colective la presiunile externe, în contextul situației regionale.

„UE ne oferă șansa de a trăi în pace și bunăstare, la noi acasă. Moldova vine, însă, și cu contribuția proprie la o Europă mai unită, mai rezilientă și mai puternică”, a subliniat Dorin Recean.

La finalul discursului său, premierul a accentuat că, în procesul de negocieri, mizează pe contribuția tuturor – a societății civile, a mediului de afaceri, a sectorului academic – astfel încât, până în anul 2030, să fim pregătiți să devenim cetățeni europeni.

„Am așteptat mai bine de 30 de ani acest moment. Avem datoria, cu toții, să-l valorificăm și să lăsăm moștenire copiilor o Moldovă pașnică, unde oamenii trăiesc în bună înțelegere și au o viață împlinită”, a conchis prim-ministrul Dorin Recean.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.