VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Donald Tusk: UE va găsi o soluţie să ajute Ucraina, cu sau fără Viktor Orban

Uniunea Europeană va găsi o soluţie pentru a sprijini Ucraina, indiferent de poziţia Ungariei, care blochează un ajutor important pentru Ucraina, a declarat marţi premierul Poloniei, Donald Tusk, cu două zile înainte de un summit european, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Totul indică faptul că, într-un fel sau altul, vom găsi o soluţie, cu sau fără premierul ungar Viktor Orban, pentru a sprijini Ucraina, dar ar fi de preferat, şi ne-am simţi cu toţii mai bine atunci, ca unitatea Europei să se păstreze în acest proces. Viktor Orban a rămas singur pe câmpul de luptă. El este singurul politician european care este anti-ucrainean într-un mod atât de deschis”, a declarat Donald Tusk pentru jurnalişti.

Ungaria a blocat în decembrie plata unui ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina însumat pe următorii patru ani. Negocierile sunt în desfăşurare pentru găsirea unui compromis la Bruxelles, unde joi este planificat un summit extraordinar în acest sens.

Ungaria cere ca decizia de a oferi fonduri Ucrainei să poată face obiectul unei revizuiri ulterioare, însă alte ţări doresc cu orice preţ să evite să ofere Budapestei astfel de oportunităţi de a-şi folosi dreptul de veto. Astfel, rezultatul summit-ului de joi pare unul foarte incert.

Potrivit Financial Times, UE ar fi pregătit un document prin care le cere liderilor celor 26 de ţări să ameninţe public că vor priva Ungaria de toate fondurile care i se cuvin dacă la summitul de joi nu se va găsi o soluţie, pentru a pune astfel presiune asupra Budapestei, „destabilizându-i moneda” şi determinând prăbuşirea încrederii investitorilor.

Viktor Orban spune că Ucraina reprezintă „o problemă gravă pentru Europa” Viktor Orban şi-a reiterat marţi refuzul de a acorda ajutor Ucrainei pe o perioadă de patru ani, considerând că, dincolo de conflict, Ucraina reprezintă „o problemă gravă pentru Europa, independent de război”, a declarat el într-un interviu acordat săptămânalului Le Point. Pe de altă parte, premierul polonez a afirmat marţi că se va întâlni a doua zi cu omologul său slovac, Robert Fico.

„Premierul Fico a transmis, de asemenea, câteva mesaje sceptice cu privire la sprijinul pentru Ucraina, însă în cadrul Consiliului European şi-a arătat solidaritatea. Este în interesul Slovaciei să nu fie în afara jocului, politic şi moral, aşa cum este Viktor Orban cu retorica lui pro-Putin, şi nu numai cu retorica lui, ci şi cu blocarea ajutorului şi asistenţei pentru Ucraina”, a declarat Donald Tusk.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.