VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Donald Tusk revine la șefia guvernului polonez. Politicianul a fost felicitat de liderii de la Chișinău

Fostul președinte al Consiliului European și fost premier al Poloniei, Donald Tusk, a fost reales în postul de șef al guvernului de la Varșovia. Parlamentul Poloniei l-a învestit pe Donald Tusk, liderul coaliției de opoziție, în funcția de prim-ministru, după ce propunerea de guvern conservator condus de către Mateusz Morawiecki a pierdut luni votul de învestitură în seimul național. Noul premier polonez a fost deja felicitat de omologul său de la Chișinău, Dorin Recean, și de președinta Maia Sandu.

„Felicitări Donald Tusk pentru desemnarea dumneavoastră în funcția de prim-ministru al Poloniei. Moldova apreciază parteneriatul puternic dintre țările noastre. Aștept cu nerăbdare să colaborăm pe măsură ce Moldova se îndreaptă spre UE și întărește casa noastră comună, Europa”, a scris Sandu pe platforma X.

Recean a declarat că Tusk „a fost întotdeauna un prieten adevărat al Moldovei și un susținător puternic al agendei noastre de reformă”.

„Aştept cu nerăbdare să consolidăm relaţiile bilaterale şi să aprofundăm cooperarea moldo-polonă pe măsură ce progresăm pe calea noastră europeană”, a declarat premierul.

Pentru alegerea lui Donald Tusk, s-au pronunțat 248 de parlamentari polonezi, iar 201 au fost împotrivă. Astăzi, demnitarul urmează să prezinte programul de guvernare și executivul de coaliție format din trei grupuri de opoziție. Alegerea lui Tusk a pus capăt celor opt ani de guvernare a Partidului Național-Conservator ”Lege și Justiție” (PiS). Noua guvernare a anunțat deja că pregătește terenul pentru o dezghețare a relațiilor cu Uniunea Europeană, asta după ce Poloniei i-au fost înghețate zeci de miliarde de euro din fondurile UE din cauza unei dispute cu Bruxelles-ul privind standardele democratice, dar Tusk, fost președinte al Consiliului European, a promis să repare relațiile și să deblocheze banii, notează Reuters.

Pe de altă parte, PiS, aflat la guvernare opt ani, susține că a apărat suveranitatea și tradițiile Poloniei de ingerințele străine în timpul cât a fost la putere, îmbunătățind în același timp standardele de viață pentru milioane de polonezi prin introducerea de beneficii sociale și creșterea salariului minim.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.