VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dodon: PAS intenționează să se implice în acțiuni militare pe Nistru. Reacția Biroului Politici de Reintegrare

Biroul de reintegrare a venit cu o reacție, după declarațiile fostului președinte al țării, Igor Dodon, care a scris pe o rețea de socializare că ”există tot mai multe semnale că guvernarea PAS pregătește mobilizarea cetățenilor și are intenția să se implice în acțiuni militare pe Nistru, la cererea și cu susținerea aliaților externi ai Maiei Sandu”.

Într-un comunicat remis presei, Biroul de reintegrare neagă această informație și o califică drept un fals răspândit în spațiul public.

Pe parcursul ultimelor luni, care s-au adeverit a fi foarte complicate, conducerea țării a reușit să mențină stabilitatea și dialogul dintre cele două maluri ale Nistrului. Aceste realizări nu trebuie descalificate prin acuzații nefondate. 

Autoritățile moldovene nu au avut și nu au planuri de destabilizare a situației și așa fragile de pe Nistru. Dimpotrivă, Chișinăul a fost și rămâne deschis pentru un dialog substanțial, ce ar duce la soluționarea definitivă și durabilă a dosarului transnistrean. Președintele, Prim-ministrul și Viceprim-ministrul pentru reintegrare au subliniat în repetate rânduri angajamentul ferm al țării noastre pentru o soluționare pașnică, negociată a acestui conflict.  

Distorsionarea acestor mesaje, răspândirea unor insinuări despre planuri militare  ale Chișinăului, pune în pericol  interesele primordiale ale securității Republicii Moldova și stabilitatea într-un mediu regional volatil”, a subliniat instituția.

Dodon: Maia Sandu și curatorii săi sunt gata să provoace și o confruntare militară pe teritoriul țării

Ex-președintele țării, Igor Dodon, a scris pe o rețea de socializare că guvernarea PAS ”pregătește mobilizarea cetățenilor și are intenția să se implice în acțiuni militare pe Nistru, la cererea și cu susținerea aliaților externi ai Maiei Sandu”.

Maia Sandu și guvernul ei marionetă n-au consumat toate surprizele negative și chiar criminale pentru poporul nostru. Din păcate, ce e mai rău din partea lor abia vine. Și nu mă refer aici doar la criza energetică și economică, la subordonarea justiției, la dictatura instaurată și la sărăcia în care va aluneca tot mai adânc țara în iarnă. Poate fi și mai rău decât atât.

Pentru a se menține cu orice scop la guvernare, Maia Sandu și curatorii săi transformă Republica Moldova într-un stat dictatorial, iar pentru a distrage atenția cetățenilor de la problemele sociale și economice, ei sunt gata să provoace și o confruntare militară pe teritoriul țării. Există tot mai multe semnale că guvernarea PAS pregătește mobilizarea cetățenilor și are intenția să se implice în acțiuni militare pe Nistru, la cererea și cu susținerea aliaților externi ai Maiei Sandu”, a scris Dodon.

Totodată, acesta a subliniat că mai mulți actori străini sunt interesați să transforme Republica Moldova în parte activă a confruntării militare cu forțele rusești.

La moment, sunt mai mulți actori străini interesați de un conflict în regiunea Transnistreană, inclusiv pentru a crea un nou focar de război în regiune, separat de zona luptelor deja existente în Ucraina. Miza unora dintre acești actori este să transforme Republica Moldova în parte activă a confruntării militare cu forțele rusești, ca apoi Chișinăul să justifice intervenția „prietenească” a unor trupe NATO din România și din alte țări occidentale, care vor trece Prutul.

Și dacă Maia Sandu se va lăsa convinsă să facă asemenea jocuri criminale, înseamnă că ea este ruptă complet de interesele naționale și de preocupările cetățenilor moldoveni, care vor pace și nu doresc să fie de partea vreunei părți în războiul din vecinătate.

Dacă Maia Sandu va face jocul străinilor, atunci se vor utiliza diferite motive și pretexte pentru a „justifica” un conflict deschis în raport cu Transnistria, pentru a provoca o ripostă rusească și pentru mobilizarea moldovenilor și trimiterea lor pe frontul de pe Nistru. Iar una din consecințele acestor acțiuni va fi renunțarea guvernării la statutul de Neutralitate a Republicii Moldova. Iată de ce PAS de pe acum caută activ voturi în Parlament pentru a modifica unele articole din Constituție”, a scris acesta.

De asemenea, politicianul acuză guvernarea PAS că forțează cetățenii să plece în continuare din Moldova din cauza sărăciei și de frica de a fi mobilizați la război.

Este pus în discuție și scenariul absorbției Republicii Moldova de către România, despre care am vorbit încă acum câteva luni. În acest caz, Republica Moldova va fi de facto trecută sub administrarea militară directă a Occidentului și va deveni poligon de război. Iar moldovenii vor deveni carne de tun în jocurile geopolitice ale străinilor.

Este evident că asemenea planuri ale guvernării PAS, dacă vor fi puse în practică, vor determina și mai mulți oameni să părăsească Moldova, fiindcă nimeni nu vrea să fie unealtă docilă și carne de tun în interesele politice ale Maiei Sandu și ale verișoarelor ei din Guvernul PAS. În loc să aducă diaspora acasă, așa cum au promis în 2020-2021, cei din PAS forțează lumea să plece în continuare din Moldova din cauza sărăciei și de frica de a fi mobilizați la război.

Iar susținătorii de azi ai Maiei Sandu și PAS trebuie să știe că în caz de pericol conducerea țării, inclusiv o buna parte din ONG-știi și conducătorii trusturilor media ce lustruiesc imaginea guvernării, au deja valizele gata pregătite de plecare, unii și-au scos deja mamele și rudele din țară, iar adepții, executorii din procuratură, judecătorii și toți cei care azi fac abuz de putere vor fi părăsiți și lăsați să răspundă pentru ilegalitățile comise în interesele actualei guvernări galbene.

Îi amintesc doamnei Maia Sandu că prietenul ei Mihail Saakașvili, care astăzi își ispășește pedeapsa in Georgia, s-a lăsat atras în jocurile geopolitice ale Occidentului și s-a implicat în conflictul armat cu Rusia din august 2008. Știm cu toții care au fost consecințele pentru Georgia. Îi recomand președintei să țină cont de lecțiile istoriei și să nu uite nicio zi de promisiunile electorale date cetățenilor, care au ales-o pentru vremuri bune și pace, dar nu pentru sărăcie, scumpiri, haos și război”, a mai scris acesta.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.