VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ Statul nu este de acord să achite prejudicii de 800.000 de lei președintei CC, Domnica Manole: Suma e exagerată

Statul trebuie să achite președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, prejudicii morale în valoare de 800.000 de lei. Asta, după ce în anul 2017 pe numele ei a fost pornită o cauză penală pentru „pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărîri contrare legii”.

Deși, Domnica Manole a solicitat prejudicii în valoare de 100.000 de lei, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru a decis ca din bugetul de stat să-i fie achitate 800.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral și 4.500 de lei cheltuieli de judecată.

Contactată de Vocea Basarabiei, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, a declarat că Procuratura consideră suma încasată cu titlu de prejudiciu moral în beneficiul reclamantei Domnica Manole drept una exagerată.

”Conform jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului despăgubirile trebuie să fie juste și raționale, în așa mod încât să asigure o compensare eficientă și nicidecum excesivă. Astfel, soluția instanței va fi contestată cu apel în termenul prevăzut de lege”, a precizat Violina Moraru.

Menționăm că decizia Judecătoriei Centru nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.

Amintim că în luna iulie 2019, Domnica Manole a fost achitată în dosarul în care era acuzată de pronunțarea unei hotărâri contrare legii în „dosarul referendumului”.

Zdg.md scrie că Domnica Manole a fost judecată pentru adoptarea unei decizii contrare legii, mai exact pronunțarea la 14 aprilie 2016, în funcția de judecător la CA Chișinău, a unei hotărâri prin care anula hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi obliga instituţia să iniţieze acel referendum republican.

La scurt timp, Eduard Harunjen, pe atunci procuror general interimar, a obținut acordul CSM de a demara urmărirea penală în privința magistratei.

Pe 4 iulie 2017, după ce a examinat avizul consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu privire la judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că aceasta nu este compatibilă cu statutul de judecător și a demis-o din funcție.

Deși, după adresarea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională, judecătorii acestei instituții au decis că verificarea de către Serviciul de Informații și Securitate a candidaților la funcția de judecător, dar și a judecătorilor, este neconstituțională, magistrații instanțelor din R. Moldova, până la CSJ, au respins cererea de chemare a Domnicăi Manole împotriva Consiliului Superior al Magistraturii și Serviciului de Informații și Securitate cu privire la anularea a două decizii prin care a fost demisă din sistem.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.