Reducerea pierderilor şi a deşeurilor alimentare este esențială într-o lume în care numărul persoanelor afectate de foamete crește în fiecare an, iar tone de alimente comestibile sunt pierdute sau irosite zilnic. Astfel, deputații au adoptat, astăzi, 3 noiembrie, în lectura a doua, proiectul de lege care vizează prevenirea pierderii și risipei alimentare.
Modificările legislative reglementează consumul eficient al alimentelor sigure, inclusiv al celor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate, datei-limită de consum sau aproape de scadența datei durabilității minimale.
Documentul descrie măsurile de prevenire a risipei alimentare, precum vânzarea promoțională sau la preț redus a alimentelor, transferul alimentelor, prin donație, către organizațiile beneficiare sau direct consumatorilor finali.
În conformitate cu reglementările propuse, operatorii din domeniul alimentar vor decide asupra măsurilor menite să prevină pierderea și risipa alimentară și le vor implementa pe tot lanțul alimentar, inclusiv în domeniul serviciilor de gastronomie, catering, industriei hoteliere și serviciilor alimentare.
Proiectul, elaborat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul Băncii Mondiale, a fost susținut de 55 de parlamentari.