Planul Național de Acțiuni pentru Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pentru anii 2024-2027, a fost actualizat de Executiv. Documentul care reprezintă fundamentul nostru pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană, a fost completat cu 134 de acțiuni noi.
Modificările au fost efectuate în urma raportului Comisiei Europene, din 8 noiembrie 2023, care a venit cu noi recomandări de îmbunătățire a cadrului legislativ și acțiuni concrete care urmează a fi realizate pentru a ancora țara noastră în familia europeană.
Astfel, planul inițial, aprobat de Guvern în luna octombrie 2023, a fost completat cu 134 de acțiuni noi, dintr-un total de 1328 de acțiuni. 386 de acțiuni urmează a fi realizate până în luna august a anului curent, iar mai mult de jumătate din acestea răspund recomandărilor din pachetul pentru extindere al Comisiei.
Realizarea punctuală a acțiunilor va fi reflectată, ulterior, în contribuția Republicii Moldova la Raportul Comisiei pentru 2024 și, prin urmare, va contribui la îmbunătățirea evaluării nivelului de pregătire a Republicii Moldova pentru fiecare dintre capitolele de aderare la Uniunea Europeană.
Documentul strategic de aliniere a legislației naționale la acquis-ul Uniunii Europene este structurat în conformitate cu cele 33 de capitole și conține 7 compartimente, care includ măsurile de implementare ale acțiunilor prevăzute, instituțiile responsabile, termenii de realizare și sursele de acoperire a cheltuielilor planificate.
Pe data de 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a adoptat Pachetul de extindere pentru anul 2023 în care recomandă Consiliului European demararea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Totodată Comisia Europeană a propus recomandări pentru avansarea agendei europene în 2024.
În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu R. Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.
Consiliul a salutat progresele substanțiale înregistrate de R. Moldova în atingerea obiectivelor care stau la baza statutului său de țară candidată, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al desfășurării de atacuri hibride împotriva R. Moldova.
Consiliul a recunoscut, de asemenea, că R. Moldova a demonstrat un angajament clar față de procesul său de reformă. Pentru a continua să înainteze pe calea aderării, progresele durabile și tangibile în materie de reforme, în special în domeniul statului de drept, al justiției și al drepturilor fundamentale, sunt de o importanță crucială pentru R. Moldova.