VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ Mediul de afaceri va avea acces simplificat la credite și împrumuturi de la instituțiile financiare. Mecanismul, aprobat de Guvern

Întreprinderile mici și mijlocii vor putea accesa mai simplu credite și împrumuturi de la instituțiile financiare. Guvernul a instituit un nou mecanism de acordare a garanțiilor financiare, și anume garanțiile de portofoliu la credite. 

Noul regulament, aprobat de Cabinetul de miniștri, va oferi posibilitatea garantării inclusiv a împrumuturilor oferite de către Organizațiile de Creditare Nebancare (OCN). Garanțiile financiare sunt oferite de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor. 

Capitalizarea Fondului de Garantare, de asemenea, va crește, astfel încât acesta va asigura facilitarea accesului la finanțare pentru cel puțin 900 ÎMM-uri noi, sau dublul capacității actuale. Alte beneficii prognozate ale Fondului sunt:

– Acordarea de garanții financiare suplimentare în valoare de cel puțin 1 miliard lei;

– Facilitarea accesului ÎMM-urilor la resurse creditare suplimentare de cel puțin 2 miliarde lei;

– Realizarea proiectelor investiționale de către ÎMM-uri în valoare de cel puțin 4 miliarde lei;

– Menținerea locurilor de muncă existente și crearea de noi locuri de muncă;

– Majorarea cotei garanțiilor financiare active în totalul creditelor acordate sectorului ÎMM până la cel puțin 5%.

În prezent, statul acordă garanții financiare pentru creditele contractate de ÎMM-uri prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor (FGC), gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). FGC are misiunea de a facilita accesul la finanțare a ÎMM-urilor care nu dispun de suficient gaj, prin emiterea garanțiilor financiare în favoarea băncilor comerciale.

Proiectul aprobat de Guvern:

La moment, FGC pune la dispoziția băncilor 6 produse de garantare, care acoperă până la 80% din suma creditului solicitat, iar valoarea garanțiilor variază de la 500 mii de lei, pentru companii debutante și până la 7 milioane lei, pentru companiile exportatoare. De asemenea, în contextul crizelor energetice și a presiunilor inflaționiste, în anul 2022, ODA a eliminat comisionul de garantare (0,5%) pentru toate produsele de garantare și a majorat cota maximă de garantare până la 80%.

Pe parcursul anului 2021, ODA a emis 468 garanții financiare, în valoare de 387,8 mil lei care au facilitat debursarea creditelor în sumă de 992,8 milioane lei și au generat efectuarea investițiilor în economia națională de peste 1,13 miliarde lei.

Garanția de portofoliu este un angajament financiar asumat de către Garant (ODA) în condițiile unui contract de colaborare semnat cu un Creditor (Bancă comercială sau OCN), care partajează riscul de credit asociat unui portofoliu eligibil de credite, fără a fi necesară aprobarea fiecărei tranzacții de către Garant.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.