VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ Mai mulți localnici din satul Corjova riscă să fie lipsiți de dreptul la vot

Mai mult de jumătate dintre locuitorii comunei Corjova din raionul Dubăsari (stânga Nistrului) riscă să nu poată vota la alegerile locale din 5 noiembrie 2023, deoarece în  fișele de însoțire a buletinelor de identitate au vize de domiciliu diferite deși locuiesc pe aceeași stradă, iar uneori chiar și în aceeași casă.

Unii locuitori au domiciliul înregistrat în “or. Dubăsari, strada X”, iar alții în “Dubăsari, comuna Corjova, strada X”. Deși denumirea străzilor coincide, nu doar după forma dar și amplasare geografică, la scrutin vor putea participa doar cei care au expres indicată în buletin comuna Corjova, scrie zonadesecuritate.md.

Comuna Corjova din stânga Nistrului, compusă din satul Mahala și Corjova, situată în imediată apropiere de orașul Dubăsari, este singura localitate din Republica Moldova care, după războiul din 1992, funcționează cu dualitate de putere. 

În localitate există primărie, consilieri locali și unele structuri sociale subordonate Chișinăului, dar satul, de facto, este administrat de structurile administrative de la Dubăsari, subordonate regimului separatist de la Tiraspol. Tot ce ține de infrastructură, evenimente, activitate economică, servicii comunale este subordonat Tiraspolului. Chiar și achitarea la magazinele locale are loc în „ruble transnistrene”.

Această situație este cunoscută de autoritățile de la Chișinău,  însă până acum nu a fost găsită o soluție de preluare a controlului deplin în localitate chiar dacă are administrație locală constituțională, iar locuitorii comunei sunt cetățeni ai Republicii Moldova cu acte în regulă și participă activ la toate scrutinele, iar în perioada războiului au luptat pentru integritatea teritorială a țării, având cele mai multe pierderi de vieți per localitate. Reieșind din aceste particularități, de-a lungul anilor s-au „încetățenit” mai multe ambiguități de ordin juridic și de documentare a populației – lacune care ies la suprafață în timpul alegerilor, atunci când este vorba de reparația infrastructurii sau chiar organizarea unor evenimente.

Sunt zeci de situații în care membrii unei familii au indicat vize de reședință diferite. Redacția Zona de Securitate a identificat două astfel de cazuri în care o parte din familie va putea vota, iar cealaltă va fi lipsită de acest drept.

2019 alegeri Corjova Primar by Zona de Securitate

Solicitare Primăria Corjova… by Zona de Securitate

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.