VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

DOC/ Mai multă siguranță la locul de muncă. R. Moldova se aliniază la standardele internaționale privind combaterea hărțuirii și a violenței

Parlamentul a ratificat Convenția Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 190 privind violența și hărțuirea în lumea muncii. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, în două lecturi, de deputați, în cadrul ședinței plenare din 28 decembrie. Documentul protejează lucrătorii din economia formală și informală, inclusiv voluntari, stagiari și ucenici.

Convenția este primul instrument internațional care stabilește standarde specifice, aplicabile la nivel mondial, privind combaterea hărțuirii și a violenței legate de muncă și care specifică măsurile necesare din partea statelor și a altor actori relevanți.

Ratificarea și implementarea de către Republica Moldova a Convenției va contribui la perfecționarea legislației în domeniu și la soluționarea mai multor probleme apărute în practică.

Legislația muncii din Republica Moldova stabilește câteva modalități generale de protecție împotriva violenței și hărțuirii în lumea muncii. Totuși, aplicarea acestor prevederi este limitată și nu asigură protecția efectivă a persoanelor împotriva violenței și hărțuirii la locul de muncă.

Procesul de ratificare a Convenției OIM nr. 190 din 2019 privind combaterea violenței și hărțuirii în lumea muncii a fost inițiat în aprilie curent de Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul R. Moldova.

Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind violența și hărțuirea în lumea muncii a fost adoptată la Geneva, la 21 iunie 2019 și a intrat în vigoare la 25 iunie 2021. Până în prezent, aceasta a fost ratificată de 36 de state, printre care figurează Grecia, Albania, Italia, Spania, Franța, Marea Britanie și Canada.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.