VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ Decret semnat de Maia Sandu: Un judecător și un ex-demnitar român au obținut cetățenia Republicii Moldova

Judecătorul român Cristi Danileț și fostului șef al Oficiului Național de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din România, Daniel-Marius Staicu, au primit cetățenia R. Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele țării, Maia Sandu.

Potrivit G4media.ro, judecătorul Cristian Danileț de la Tribunalul Cluj, una dintre figurile cele mai cunoscute ale mișcării reformiste din justiția din România, este o țintă pentru aripa anti-reformistă din CSM. În luna iulie, el a fost exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, cu majoritate de voturi, pentru o presupusă exercitare a funcției cu gravă neglijență.

În ultimele 8 luni, judecătorul clujean a mai fost exclus de două ori din magistratură de Secția pentru judecători a CSM, prima dată pentru că ar fi făcut de râs profesia după ce a publicat pe rețelele de socializare filmulețe în care făcea karate, tundea gardul viu sau curăța piscina, a doua oară pentru că era membru al unui ONG care ar fi făcut politică. Judecătorul a contestat în instanță deciziile de excludere, dar până la un verdict definitiv, el nu merge la instanță și nu primește salariu.

Întrebat de G4Media de ce a primit cetățenia Republicii Moldova, Danileț a declarat:

”Am lucrat împreună cu autoritățile de la Chișinău în ultimii zece ani în calitate de consultant al Consiliului Europei și al UE pentru Republica Moldova. Din 2010 am participat la proiecte precum validarea strategiei de reformă a sistemului de justiție, modificări la legile justiției, analiza modului de funcționare a Inspecției Judiciare. În 2021 a fost ultimul proiect, în materie de răspundere disciplinară a magistraților, derulat de Consiliul Europei. Nu am nici un obiectiv politic în Republica Moldova”, a mai spus Danileț.

Daniel-Marius Staicu a fost președintele Oficiului Național de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din România în perioada 2018 – 2020. Ulterior, a revenit în Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România.

Acum, Staicu conduce o direcție a băncii moldovene VictoriaBank, deținută de Banca Transilvania.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.