VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ CSJ: Decizia prin care au fost excluși din alegeri candidații partidului Șansă este „legală și justificată”

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins recursul depus de partidul „Șansă”, afiliat fostului deputat fugar Ilan Șor, împotriva deciziei instanței de apel care a dat dreptate Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) atunci când a anulat înregistrarea la alegerile locale generale din noiembrie 2023 a candidaților formațiunii politice. Decizia a fost pronunțată vineri, 28 iunie.

Analizând rapoartele mai multor instituții de stat, printre care cel al SIS, magistrații CSJ au constatat că măsura luată de CSE pe 3 noiembrie 2023 în privința candidaților partidului „Șansă” este „legală, justificată şi proporţională, iar aprobarea acesteia a avut loc în conformitate cu prevederile legale şi principiile de drept internaţionale”, scrie zdg.md.

Amintim că Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis anularea înregistrării la alegerile locale generale a tuturor candidaților Partidului „Șansă”, cu două zile înaintea scrutinului electoral. Decizia a fost luată în contextul raportului prezentat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) privind atacurile asupra R. Moldova și implicarea Federației Ruse în alegerile din R. Moldova.

În luna decembrie 2023 Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea CSE, adoptată în 3 noiembrie, cu două zile înainte de alegeri, prin care toți candidații Partidului „Șansă” au fost excluși din scrutin. Atunci, Guvernul a contestat decizia la Curtea Supremă de Justiție.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.