VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ CSE Chișinău a declarat stare excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare în capitală și suburbii

Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău, convocată vineri în ședință a luat act de Nota informativă cu privire la situația excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, prezentată de directorul general al SA „Apă-Canal Chișinău”, Irina Gutnic.

Potrivit directorului ACC, situația financiară a întreprinderii înregistrează indici negativi, astfel că în prezent este în imposibilitate de a achita energia electrică și toate plățile salariale. Iar în lipsa unei măsuri de ajustare a tarifului, societatea se află în imposibilitate de a livra apă către consumatori (cetățeni). 

„Situația financiară precară în care se află acum ACC este rezultatul unui tarif care nu acoperă nici pe departe costurile operaționale și obligațiunile operatorului. Din acest motiv este imperativ necesar ca să se fi întreprins măsuri/acțiuni, să se fi identificat soluții pentru a stopa declinul financiar al întreprinderii”, a explicat responsabilul.  

În raportul prezentat de Irina Gutnic în ședința CMC, se menționează că Apă-Canal Chișinău” se confruntă cu dificultăți ca urmare a semnării în anul 2013 a unor acorduri de împrumut cu BERD și BEI, fiecare în valoare de 24 de milioane de Euro, în niște condiții care sunt irealizabile pentru întreprindere. Două din cele mai importante condiții care au fost impuse de bănci și care sunt imposibil de realizat de către operator sunt: ajustarea tarifului (care nu depinde de ACC și este doar de competența regulatorului), iar a doua condiție este deținerea pe conturile întreprinderii blocate permanent a sumei de 2 milioane de Euro. Totodata, din 2015 „Apa-Canal” a început plățile pentru rambursarea creditului, plăți care nu aveau nicio acoperire în tarif.

Directorul ACC a explicat că asemenea credite, de regulă urmează a fi încheiate la nivel de Guvern sau cel puțin, la nivel de municipalitate. Or, condițiile impuse de bănci nu puteau fi respectate din start de „Apă-Canal Chișinău”. Iar aceasta a condus la situația financiară în care se află astăzi societatea. 

În urma majorării tarifului la energie, creșterea cheltuielilor operaționale în urma creșteri indicelui inflației, la finele anului curent, ACC înregistrează un deficit de peste 400 mil. lei, iar pentru anul 2023, deficitul se ridică la valoarea de 700 mil. lei. 

Astfel, se constată  riscul de sistare a serviciului de apă și canalizare a locuitorilor municipiului Chișinău, în condițiile crizei resurselor energetice care generează neacoperirea costurilor operaționale și a obligațiunilor operatorului. 

Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău a pus în sarcina SA „Apă-Canal Chișinău” să perfecteze și să prezinte Consiliului Municipal Chișinău proiectele de decizie privind cesiunea Contractului de finanțare încheiat între „ACC” SA și BERD, BEI și respectiv, proiectul de decizie privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare și epurare a apelor uzate. 

Totodată, s-a propus Primarului General convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Municipal Chișinău, pentru include pe ordinea de zi a Forului și a examina chestiunile enunțate. 

Mai mult, CSE a municipiului Chișinău a constatat circumstanțele privind necesitatea adoptării deciziilor în regim de urgență, fără consultarea cetățenilor, asociațiilor constituite, altor părți interesate. 

Decizia CSE a municipiului Chișinău:

603535701-Decizia-CSE-Nr-29-Din-28-10-2022 by Loredana Buzdugan on Scribd

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.