VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/Autostrada Chișinău-Iași, 5 poduri transfrontaliere, 2 spitale regionale. Vezi ce prevede Strategia „Moldova Europeană 2030” aprobată de Guvern

Executivul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, 23 septembrie, de la Cahul, Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”. Documentul reprezintă viziunea strategică pentru dezvoltarea Republicii Moldova în următorii șapte ani. 

Guvernul își propune să realizeze proiecte emblematice care vor schimba fundamental calitatea vieții și vor accelera dezvoltarea economiei. Printre acestea se numără autostrada Chișinău-Iași și alte cel puțin 5 poduri rutiere între Republica Moldova și România la Giurgiulești, Leova, Cantemir, Ungheni și Nisporeni; două spitale regionale în Bălți și Cahul; instituții medicale raionale moderne; școli și licee model în toate orașele-poli; sisteme de canalizare și stații de epurare noi sau reabilitate în fiecare localitate cu peste 15.000 de locuitori.

„Conform Strategiei, va fi asigurată implementarea unor politici orientate spre dezvoltare care susțin activitățile productive, crearea de locuri de muncă decente, antreprenoriatul, creativitatea și inovația, creșterea întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv prin accesul la servicii financiare”,se arată într-un comunicat publicat de Guvern.

Strategia „Moldova Europeană 2030” stabilește 10 obiective generale, și anume:

  1. Creșterea veniturilor din surse durabile și atenuarea inegalităților.
  2. Îmbunătățirea condițiilor de trai.
  3. Garantarea educației relevante și de calitate pentru toți pe întreg parcursul vieții.
  4. Ridicarea nivelului de cultură și de dezvoltare personală.
  5. Îmbunătățirea stării de sănătate fizică și mintală a populației prin contribuția activă a unui sistem
    de sănătate modern și eficient, care răspunde nevoilor fiecărui individ
  6. Un sistem de protecție socială solid și incluziv.
  7. Asigurarea unei guvernări eficiente, incluzive și transparente.
  8. Edificarea unui sistem de justiție echitabil, incoruptibil și independent.
  9. Promovarea unei societăți pașnice și sigure.
  10. Asigurarea unui mediu ambiant sănătos și sigur.

„Strategia „Moldova Europeană 2030” este un document vizionar, dar cu acțiuni concrete și realizabile, fiind ancorată în programele de finanțare planificate pentru  Republica Moldova în următorii ani”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

În perioada iulie-august 2022, proiectul Strategiei a fost consultat public. Peste 300 de propuneri au fost recepționate și analizate de Cancelaria de Stat. În perioada următoare, Strategia va fi discutată și propusă spre adoptare Parlamentului Republicii Moldova.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.