Articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general a fost declarat neconstituțional. O decizie în acest sens a fost pronunțată astăzi, de magistrații de la Curtea Constituțională.
„Curtea a subliniat necesitatea stabilirii clare de către Parlament, prin lege, a criteriilor de performanță a procurorului general. Astfel, Curtea a conchis că art.31, alin.5 din legea cu privire la Procuratură în redactarea de până la intrarea în vigoare a legii nr. 280 din 6 octombrie 2022, care delega CSP competența stabilirii criteriilor de evaluare a performanțelor procurorului general, nu respectă exigența prevăzută de art. 125, al.2 din Constituție potrivit căruia procurorul general poate fi demis în condițiile lege pentru motive obiective”, a explicat Serghei Țurcan, unul dintre judecătorii CC.
Menționăm că Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, care a semnalat o încălcare a procedurii de suspendare din funcție, pe motiv că nu i s-a oferit dreptul de a contesta decizia. CEDO a obligat statul să-i achite prejudicii morale de 3.600 de euro.
„Republica Moldova ar fi pierdut mai mult dacă Alexandr Stoianoglo rămânea în funcție”, astfel a comentat Maia Sandu decizia CEDO, în cadrul unui interviu la Vocea Basarabiei.
Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcție în noiembrie 2019, în urma unui concurs public, și a fost suspendat pe 5 octombrie 2021, fiind acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații și îmbogățirea ilicită.
La sfârșitul lunii septembrie, președinta Maia Sandu a semnat decretul de eliberare a lui Alexandru Stoianoglo din funcția de procuror general, în baza hotărârii CSP din mai 2022.