VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ ANRE a decis: Exportul energiei electrice din Republica Moldova este interzis începând cu 15 octombrie 2022

Exportul energiei electrice din Republica Moldova este interzis începând cu 15 octombrie 2022. O hotărâre în acest sens a fost luată astăzi, 13 octombrie 2022, de Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Potrivit deciziei, interzicerea exportului energiei electrice din Republica Moldova este valabilă pe perioada stării de alertă pe piața energiei electrice.

”Producătorii locali de energie electrică produsă din surse regenerabile care nu beneficiază de schemă de sprijin, urmare a interdicției de export a energiei electrice se vor adresa Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „FEE Nord” pentru a încheia contracte de achiziție a energiei electrice. Aceste contracte vor fi negociate și semnate în termen de 2 zile lucrătoare. Prețul de achiziție a acestor contracte nu va depăși cel mai mic preț al energiei electrice indicat în contractul pe care îl au Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „FEE Nord” cu S.A. „Energocom”, în contextul obligației de serviciu public de achiziționare a energiei electrice”, anunță ANRE.

Totodată, Î.S. „Moldelectrica” a fost obligată să nu valideze notificările fizice ale participanților la piața energiei electrice din Republica Moldova privind exportul declarat al energiei electrice, luând în considerare starea de alertă pe piața energiei electrice.

”Interdicția respectivă a fost luată în baza prevederilor Legii cu privire la energetică, Legii cu privire la energia electrică și a pct. 1 din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 42 din 13 octombrie 2022 și intră în vigoare la data de 15 octombrie curent”, mai subliniază ANRE.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.