Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței din 30 noiembrie, majorarea tarifului la energia electrică.
Astfel, consumatorii Premier Energy, vor achita 5,91 lei/kWh (fără TVA), cu circa 1 leu și 14 bani mai mult decât tariful actual. Este un tarif mai mic decât cel solicitat de Premier Energy – 6,38 lei/kWh.
Consumatorii Societății „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor achita vor achita 5,60 lei/kWh (fără TVA), cu aproape 80 de bani mai mult față de tariful actual. În solicitarea sa furnizorul care livrează energie electrică în nordul țării a cerut să fie aprobat un tarif de 5,68 lei per kWh.
Proiectul de hotărâre privind prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice de către Premier Energy:
Proiectul de hotărâre privind prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice de către FEE Nord:
Guvernul deja a anunțat compensații la factura de energie electrică. În cazul majorării tarifelor, prețul final pentru consumatori din categoriile ridicate și foarte ridicate de vulnerabilitate va fi între 3.8 lei și 4.2 lei/kwh. În aceste categorii intră marea majoritate a gospodăriilor din țară.
Motivele care au generat necesitatea ajustării prețurilor pentru energia electrică furnizată consumatorilor au fost următoarele:
- agravarea crizei energetice din regiune, provocată de războiul din Ucraina;
- distrugerea sistemului energetic ucrainean urmare a bombardamentelor rusești;
- stoparea totală a livrărilor de energie electrică de către centrala de la Cuciurgan (MGRES) urmare a limitării de către Gazprom a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova;
- lipsa la moment a unor producători disponibili care ar putea să ofere țării noastre tot necesarul de consum;
- numărul limitat de oferte și scumpirea energiei electrice pe piețele europene.
În același timp, în conformitate cu prevederile Metodologiei tarifare, ANRE în calculele sale s-a bazat pe următoarele aspecte:
- majorarea costurilor aferente prestării serviciului de distribuție a energiei electrice de către operatorii sistemelor de distribuție;
- cuantificarea dezechilibrelor înregistrate de către furnizori pe parcursul lunii iunie, conform notelor de decontare înaintate de către operatorul sistemului de transport;
- ajustarea indicelui prețurilor de consum al Republicii Moldova conform prognozei indicatorilor macroeconomici.
Menționăm că ultima dată, tariful la energie electrică a fost majorat la începutul lunii noiembrie. Atunci, tariful pentru consumatorii casnici ai „Premier Energy” a fost majorat cu 1,62 lei și a ajuns la 4,77 lei/kWh (fără TVA), iar pentru consumatorii din raioanele de nord, noul tarif a ajuns la 4,81 lei/kWh (fără TVA) – în creștere cu 1,60 lei.