Ministerul de Externe și Delegația UE la Chișinău au discutat cu unele ONG-uri din țară despre cele mai recente progrese ale Republicii Moldova în realizarea celor nouă recomandări instituite de Bruxelles, după ce Moldova a devenit stat-candidat.
Comunicatul emis de Ministerul de Externe relevă o discuție diplomatică în cadrul căreia instituțiile statului și ONG-urile de la noi au fost informate de șeful Delegației UE despre ”importanța continuării eforturilor, inclusiv în domeniile drept realizate de către Comisia Europeană”.
”Secretara de stat, Stela Leucă, a evidențiat progresele obținute de către Republica Moldova în implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene formulate în contextul cererii de aderare la UE, și a informat asupra planurilor autorităților moldovenești până la publicarea Pachetului de extindere al UE pentru anul 2023, care urmează să aibă loc în octombrie 2023. Reprezentanții autorităților publice naționale s-au referit mai detaliat la acțiunile realizate și cele planificate cu privire la reforma justiției, prevenirea și combaterea corupției, deoligarhizarea și consolidarea capacităților administrației publice”, se arată într-un comunicat al MAEIE.
Reprezentanții societății civile au susținut poziția Delegației UE în țara noastră cu privire la importanța continuării eforturilor autorităților moldovenești în realizarea celor 9 recomandări. Totodată, s-a făcut referință la concluziile celui de al doilea raport alternativ de realizare a Planului de Acțiuni pentru implementarea celor 9 recomandări, realizat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova.