VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Directorul SIS: Riscul unor destabilizări este mic spre mediu

Alertele false cu bombă sunt generate de un grup mai mare de persoane, iar unele dinte acestea se află în afara Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de Alexandru Musteață, șeful Serviciului de Informații și Securitate în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție”. Potrivit oficialului, autoritățile revizuiesc protocoalele de intervenție pentru a crea cât mai puțin disconfort cetățenilor.

Potrivit șefului SIS, există mai multe ipoteze cu privire la scopul alertelor false cu bombă.

„Noi avem mai multe ipoteze, mai multe piste pe care mergem, printre care testarea capacităților noastre sau să ne țină ocupați, sau să dea mai multe motive presei. Sunt diferite opțiuni, investigăm, încercăm să vedem cine stă în spatele acestor tentative sau alerte cu bombă false”, a menționat oficialul precizând că SIS încearcă să revizuiască protocoalele de acțiune, pentru că verificarea aceleiași clădiri de trei ori pe zi nu este cel mai eficient lucru și creează foarte multe incomodități.

Totodată, potrivit oficialului, în cazul în care anunțului alertelor este lansat pe poșta electronică, misiunea serviciilor speciale este mai complicată.

Alexandru Musteață spune că ipoteza potrivit căreia miza alertelor false ar fi crearea destabilizărilor în masă, este examinată de autorități.

„Noi, ca instituție, lucrăm zi de zi ca să nu permitem destabilizări. La moment, noi estimăm diferite scenarii, facem analiza de risc, riscul pe moment este unul mic spre mediu. Noi depunem efort ca situația să rămână sub control și să nu admitem destabilizări. Totodată dreptul cetățeanului de a protesta, de a-și expune părerea trebuie respectat, pentru că cetățeanul are dreptul să-și expună părerea, să participe la manifestații publice atâta timp cât ele sunt pașnice. Noi monitorizăm fiecare acțiune care se întâmplă, la moment nu vedem anumiți indici care să indice anumite activități extreme sau mai radicale”, a spus directorul SIS în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.

De asemenea, Musteață a declarat că SIS este mereu pregătit pentru orice scenariul, chiar dacă în prezent există un grad mic sau un risc scăzut de amenințare la adresa securității R. Moldova.

Întrebat de jurnalista Valentina Ursu, despre riscul de securitate al Republicii Moldova ținând cont de prezența ilegală a trupelor ruse în regiunea transnistreană, oficialul a declarat că mesajele venite din regiunea respectivă sunt diferite în dependență de cât de departe sau aproape este linia frontului.

„Trebuie să înțelegem că toată lumea vrea să evite războiul, războiul nu aduce nimic bun nimănui, toată lumea vrea pace”, a subliniat șeful SIS.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.