VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Directorul CALM: Peste 50% din localitățile R. Moldova au mai puțin de 1500 de locuitori

52% dintre localitățile Republicii Moldova au mai puțin de 1500 de locuitori. O spune directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui. Șeful CALM spune însă că depopularea satelor nu ar trebui să reprezinte argumentul de bază în procesul de amalgamare voluntară. Viorel Furdui se arată sceptic în privința procesului de comasare a localităților, menționând că situația social-politică din țară nu este propice procesului de amalgamare.

Potrivit legislației, dacă două sau mai multe localități din Republica Moldova decid comasarea, Guvernul sprijină acest proces, iar timp de 7 ani va aloca bani pentru dezvoltarea infrastructurii și pentru susținerea bugetelor localităților amalgamate.

„Totul există, dar amalgamare nu se știe dacă va exista. Intențiile mai multor reprezentanți ai Guvernului sunt de a pune în aplicare acest mecanism, pentru că bază legală deja există, regulament – există,  există un fond de finanțare. Ideea este să se meargă pe pilotare ca să se vadă cum funcționează acest instrument. Nu știu dacă este oportun contextul social, politic, economic. Politicile în domeniul educației, a asistenței sociale ne oferă tendințe de centralizare, nu de descentralizare. Ultimele date arată că avem 52% din primării care sunt cu o populație mai mică de 1500 de locuitori. Dar numărul populației nu poate fi argumentul de bază”, a spus Viorel Furdui în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei citat de IPN.

În 2024, în cadrul Programului Satul European localitățile care au până la 1500 de locuitori vor putea beneficia de resurse de până la un milion de lei, fără contribuție. De cealaltă parte, localitățile cu o populație mai mare de 1500 de locuitori vor putea beneficia de resurse de până la 3 milioane de lei fără contribuție sau de până la 10 milioane de lei, cu o contribuție de minim 15% din partea localității. Directorul CALM, Viorel Furdui, spune că prin introducerea acestui plafon, statul descurajează dezvoltarea localităților mici.

„Știți că fondul Satului European este închis pentru localități care au sub 1500 de locuitori, pentru proiecte de 3-10 milioane? S-a impus limita de un milion. Adică primăriile care au până la 1500 de locuitori, pot aplica doar la proiecte de până la un milion de lei. Un milion este aproape nimic. Vedeți care e costul materialelor de construcții acum? Și nu doar organele statului merg pe această cale, ci și partenerii de dezvoltare impun restricții. Poți aplica la proiectele finanțate de donatori dacă sunt amalgamate localitățile sau dacă încheie acorduri de cooperare între două-trei localități și aplică la proiecte împreună”, a mai spus directorul executiv CALM, Viorel Furdui.

În legea bugetului de stat pentru anul 2024 autoritățile au planificat 150 de milioane de lei pentru a procesul de amalgamare a localităților.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.