VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Directoarea liceului din orașul Tighina: Tot mai multă lume din stânga Nistrului își îndreaptă privirile spre Chișinău

Tot mai multă lume își îndreaptă privirile spre Chișinău, iar cei mai mulți deja lucrează în dreapta Nistrului. Declarația a fost făcută de Maria Roibu, directoarea Liceului „Alexandru cel Bun” din orașul Tighina în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.

Potrivit directoarei liceului cu predare în limba română de la Tighina, populația din stânga Nistrului nu cunoaște realitatea de la Chișinău și li se spune că aici nu li se permite să vorbească în limba rusă și pot fi ofensați. Însă venind zilnic la muncă, aceștia descoperă o altă situație total diferită.

„În ultimul timp, populația de aici parcă se trezește și vede o altă realitate, într-adevăr, văd realitatea, vorbesc despre faptul că tot mai multă lume își îndreaptă privirile spre Chișinău. Eu nu mă prea bucur pentru faptul acesta, m-aș bucura dacă ei și în suflet ar avea atitudinea aceasta binevoitoare față de noi. Fiecare om încearcă să găsească un loc de muncă care să-i aducă un venit ca să-și întrețină familia, la început este asta. Să sperăm că mai târziu lumea care vine zilnic la Chișinău la muncă vor vedea și bunătatea noastră, a poporului nostru, vor vedea o altă atmosferă, pentru că acolo ei sunt foarte speriați. Permanent li se spune că la Chișinău nu se vorbește limba rusă, la Chișinău dacă te duci, Doamne ferește ce o să fie, că poate să te ofenseze, poate nu știu ce să-ți facă. Ei, venind în fiecare zi la lucru, văd o altă realitate”, a declarat directoarea Liceului „Alexandru cel Bun” din orașul Tighina.

Maria Roibu afirmă că în regiunea transnistreană există o tendință ca părinții să-și dea copii să studieze în școli cu predare în limba română. Potrivit ei, această tendință a fost atestată în special după începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

„Într-adevăr cetățenii și-au schimbat atitudinea și o parte din ei încearcă să-și îndrepte deja privirile înspre școlile cu predare în limba română. Iată este tendința aceasta, dar noi le vorbim foarte frumos, le dăm un termen să învețe limba nu în cadrul instituției, pentru că în cadrul orelor un vorbitor de limbă rusă care nu știe niciun cuvânt în limba română nu poate studia în școală și le dăm un termen ca mai apoi să vină să se încadreze, dar doritori. Mulți și-au dat copiii în școlile ruse, ca acum, din cauza războiului din Ucraina, ei să-și dea seama că copiii lor trebuie să învețe în școala cu predare în limba română. Și s-a început un fenomen de transfer în școală cu predare în limba română”, a conchis Maria Roibu.

Anul trecut, 421 de elevi au absolvit liceului „Alexandru cel Bun” din orașul Tighina, iar în anul curent, numărul va depăși 460 de elevi. Potrivit directoarei, numărul elevilor care pășesc prima dată în clasa I la liceul respectiv este în creștere.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.