VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Diplomația de la București condamnă deschiderea secțiilor de vot în regiunea transnistreană pentru scrutinul din Rusia

Ministerul Afacerilor Externe de la București condamnă organizarea alegerilor prezidențiale din Rusia în regiunea transnistreană și pe teritoriile ocupate din Ucraina.

„România condamnă cu fermitate deschiderea secţiilor de votare pentru alegerile ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi în regiunile Georgiei, Abhazia şi Osetia de Sud, fără acordul autorităţilor din Moldova şi, respectiv, Georgiei. Acestea sunt ilegale şi încalcă dreptul internaţional. România condamnă desfăşurarea alegerilor de către Rusia în teritoriile ale Ucrainei ocupate temporar şi anexate ilegal. Acestea încalcă dreptul internaţional, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Acest alegeri sunt ilegale şi ilegitime, rezultatul lor este lovit de nulitate”, arată MAE într-o postare pe X.

Amintim, săptămâna trecută, Rusiei i-a fost trimisă o notă de protest, prin intermediul ambasadorului rus la Chișinău, care fusese chemat la sediul Ministerului de Externe. Autoritățile r. Moldova au precizat că deschiderea secțiilor de votare în stânga Nistrului reprezintă o ilegalitate și au permis activitatea unei singure secții, la sediul misiunii diplomatice.

„Aceste buletine de vot au fost mai mult ca sigur tipărite chiar acolo (în regiunea transistreană) pentru a evita să fie trecute printr-un punct de trecere a frontierei. Este greu de spus cum ar fi fost aduse peste graniţă. Frontierele Republicii Moldova sunt controlate şi nu există nicio modalitate legală de a le aduce sau de a le scoate în mod legal”, a declarat anterior vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Demnitarul a mai declarat că tipărirea buletinelor de vot în regiune a fost menită să arate Republicii Moldova că regiunea nu respectă legile naţionale. „Ceea ce este important aici este desfăşurarea procesului electoral în sine şi nu dacă buletinele de vot vor fi luate în sau în afara Rusiei”, a mai precizat vicepremierul.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.