VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ambasadorul rus la București, chemat pentru explicații după declarațiile „obraznice” ale lui Dmitri Medvedev

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat, azi-dmineața, la sediul Ministerului de Externe de la București, din dispoziția ministrului Luminița Odobescu, în legătură cu o serie de declarații recente ale Moscovei privind „teme importante, cu relevanță bilaterală, care își au originea în trecutul istoric”. Mai exact, diplomatul, care a fost șef de misiune și la Chișinău, a fost chemat în cazul deciziei Parlamentului European privind returnarea de către Moscova a tezaurului românesc, hotărâre istorică ce a stârnit reacții „obraznice” de la „permanentul” adjunct Dmitri Medvedev.

„Ambasadorului i-a fost transmisă nemulțumirea profundă a părții române cu privire la maniera deformată, trunchiată și neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federației Ruse, teme importante, cu relevanță bilaterală, care își au originea în trecutul istoric. S-a reamintit ambasadorului Federației Ruse necesitatea încadrării depline și permanente în practica diplomatică, inclusiv în ceea ce privește menținerea unei conduite responsabile în comunicarea publică”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la București, citat de Agerpres.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent adjunct la Consiliul Securității, a declarat vineri că rezoluția Parlamentului European privind returnarea aurului românesc trimis pentru păstrare în Rusia în 1916 – 1917 este o „obrăznice”, iar Uniunea Europeană „nu poate fi decât trimisă la dracu”, amintind în acest context de rezervele de aur ale Federației Ruse înghețate de Occident, a relatat agenția rusă oficială de presă TASS.

În același timp, potrivit TASS, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova nu numai că a returnat deja Bucureștiului tot aurul pe care România l-a trimis Rusiei în anii 1916 – 1917, dar și i-a iertat acestei țări o datorie uriașă, depășind cu mult valoarea respectivei rezerve de aur, conform agenției de presă citate.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care cere Rusiei să restituie integral tezaurul național al României pe care și l-a însușit ilegal.

În rezoluție, eurodeputații subliniază faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia. 

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.