VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Din această săptămână, fermierii din sudul țării, afectați de secetă, vor putea depune cererile pentru compensații

Producătorii de porumb din sudul țării, ale căror recolte au fost distruse în totalitate sau parțial de seceta de anul trecut, vor putea depune din această săptămână cererile pentru a obține compensațiile promise de Guvern din fondul special alocat în acest sens în sumă de 50 de milioane de lei. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, care a declarat că în următoarele zile proiectul de hotărâre a executivului urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Demnitarul a declarat că ajutoarele vor ajunge doar la producătorii care au avut pierderi mai mari de 60%. Compensațiile vor varia de la 1000 de lei până la 2500 de lei pentru fiecare hectar, cea mai mare sumă fiind acordată pentru producătorii ale căror recolte au fost distruse în totalitate.

”Trebuie să țintim spre cei vulnerabili. Este una când ai avut 7-8 tone la hectar și este cu totul când ai pierdut aproape toată roada. În urma investigațiilor făcute și a vizitelor în teritoriu, am stabilit această problematică și din acest considerent am propus și aceste 50 de milioane de lei să fie oferite celor care au avut de suferit în urma secetei din 2023. Măsurile sunt extrem de considerabile. Analizele au fost făcute în baza informațiilor oferite de Serviciul Hidrometeorologic și de alte instituții responsabile care au constatat pierderile”, a declarat Vladimir Bolea.

De asemenea, demnitarul a mai declarat că, în premieră, pe lângă Ministerul Agriculturii va fi creat un consiliu format din fermieri și experți din domeniu care vor fi conectați permanent la realitatea sectorului și care vor consolida relațiile dintre stat și fermieri. Bolea susține că până la sfârșitul săptămânii urmează să aibă loc deja ședința comitetului de constituire a acestui consiliu.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.