VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Diana Roșca, antreprenoare: Patenta a devenit un instrument a evaziunii fiscale

Patenta a fost introdusă în anii ‘95-‘98 ca un fel de soluție temporară pentru a încadra în câmpul legal unele activități ilegale. Însă, din păcate, activitatea în bază de patentă continuă și astăzi și devine deja un instrument a evaziunii fiscale. Declarația îi aparține antreprenoarei Diana Roșca și a fost făcută în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit antreprenoarei, deținătorii de patentă trebuie să accepte tranziția la activitatea individuală de întreprinzător. Aceasta susține că comercianții care activează în bază de patentă nu dețin aparat de casă și oferă bonul de plată iar acest fapt lipsește consumatorul de o garanțe a produsului procurat.

„Patenta a fost introdusă în anii ‘95-‘98 ca un fel de soluție temporară pentru a încadra în câmpul legal unele activități care erau „pe negru”, dar, din păcate, ea tot continuă și în zilele de astăzi și devine deja ca un instrument de acrobație, aș spune, a evaziunii fiscale. În primul rând, patentarii până acum nu aveau aparat de casă, ceea ce înseamnă că consumatorii nu sunt protejați, deci, ei nu primesc o garanție. Aparatul de casă sau bonul de plată, sau cecul este o garanție că acest produs este bun, calitativ sau, cel puțin, dacă are defect, este rambursabil. Da, îl poți returna. Când tu nu ai absolut nici un act la tine, tu practic nu știi calitatea, tu nu știi proveniența produsului, tu nu știi nimic, tu cumperi un motan în sac, vorba aia rusească”, a spus antreprenoarea.

Antreprenoarea susține că statul a venit cu soluții foarte bune pentru deținătorii de patente astfel ca aceștia să accepte tranziția la activitatea individuală de întreprinzător. Potrivit ei, excluderea activității în bază de patentă va reduce evaziunea fiscală, va aduce venituri mai mari la buget și va oferi o protecție mai bună consumatorului.

„Vreau să spun că statul a venit cu foarte bune soluții. În primul rând, le dă aparat de casă gratuit, deci, nu cum noi, SRL sau întreprinderile mici și mijlocii sau, în general, întreprinzătorii, achiziționăm aparatul de casă, ei îl primesc gratuit. Eu vreau să spun că acest aparat de casă, când se bate cec, ce se câștigă, care sunt atuurile acestei soluții sau acestei metode? În primul rând, se gestionează banii persoanei fizice, banii care sunt introduși în circuitul de piață. Și asta este normal, asta este corect. Doi – 100.000 de consumatori care cumpără anume de la patentari, mă refer, adică oamenii care cumpără din piață, drepturile lor se respectă, dreptul consumatorului, protecția consumatorului, asta este foarte important. Trei – evaziunea fiscală se reduce la cotă maximă, și patru – unu la sută din venit vine ca buget de stat, dar așa patentarii achitau pentru anul întreg o sumă simbolică. Activitatea în bază de patentă nu arată care este cifra de afaceri și care este circuitul banilor, de unde a fost procurată marfa. Aceste chestii sunt foarte importante iar statul a acționat just, corect și profesionist”, a mai spus Diana Roșca.

Menționăm că termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei, care urma să expire pe 31 decembrie 2022, a fost prelungit până pe 1 iulie 2023. Patenta de întreprinzător este în prezent utilizată în activitățile de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și din autovehicule.

În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a declarat că potrivit ultimelor date, în prezent circa 4000 de persoane își desfășoară activitatea comercială în bază de patentă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.