De agricultură se fuge, cu adevărat se fuge de foarte multe ori. Tinerii încearcă să migreze în domenii cum ar fi IT, medicina, pentru că e mult mai ușor să-ți câștigi bănuții într-un birou decât în câmp, în soare aprig, în ploaie, în vânt. Această opinie a fost exprimată de antreprenoarea Diana Crudu în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei.
”De agricultură se fuge, cu adevărat se fuge de foarte multe ori. Tinerii încearcă să migreze în domenii cum ar fi IT, medicina, pentru că e mult mai ușor să-ți câștigi bănuții într-un birou decât în câmp, în soare aprig, în ploaie, în vânt, dar până la urmă trebuie să fim conștienți de faptul că cineva va trebui să producă și mâncare. Cea mai mare provocare pentru următorul secol, după mine, este cum să hrănim cele 9 miliarde de populație care au să fie în 15-20 de ani. Populația globală, în general, va crește cu 15 la sută, dar terenurile maximum, prin asanare, vor crește cu 5 la sută. Eu tot timpul spun că Republica Moldova deține un aur negru, dacă autorul altor state este petrolul, gazele, aurul Republicii Moldova vor rămâne terenurile”, a menționat antreprenoarea.
Totodată, Diana Crudu a subliniat că nu a văzut mulți agricultori bogați.
”În agricultură, întotdeauna va fi o pâine de mâncat, chiar dacă doar pâine, și nu cu unt… Agricultura eu mereu o compar cu o valiză fără toartă – s-o cari e greu, s-o abandonezi ți-e milă. Marea majoritate din noi moștenim aceste afaceri agricole de la părinții noștri și atunci este mare păcat să le abandonăm. Nu am văzut prea mulți agricultori bogați, cu excepția marilor jucători, care de foarte multe ori nu sunt producători, dar sunt intermediari și exportatori. Chiar și la nivel de producători și exportatori de fructe se atestă că marele câștig rămâne la intermediar, și nu la producătorul însuși”, a mai spus Diana Crudu.