VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DEUTSCHE WELLE: Criza energetică generată de Putin poate duce la dispariția Transnistriei

Administrația separatistă pro-rusă de la Tiraspol a anunțat „stare de urgență economică” în regiunea transnistreană din cauza deficitului de gaze. La rândul său, Chișinăul se confruntă cu deficit de curent. Dacă „Gazprom” sistează livrările de gaze spre Moldova în plină iarnă, regiunea transnistreană se va confrunta cu o catastrofă umanitară, scrie publicația Deutsche Welle, citată de G4Media.ro.

În luna octombrie, „Gazprom” a redus cu 30% livrările nu doar către Chișinău, dar și către regiunea transnistreană. Transnistria nu achită gazul rusesc consumat de peste trei decenii, acumulând o datorie de aproximativ 8 miliarde de dolari. Rusia tolerează, fără niciun reproș, creșterea acestei datorii. Liderii grupării separatiste de la Tiraspol au comunicat că, în noiembrie, deficitul de gaz în Transnistria va fi și mai mare – de 40%. Prin urmare, având în vedre că temperatura afară deja a scăzut sub zero grade, administrația separatistă a dispus livrarea prioritară a gazelor către populație și către Centrala de la Cuciurgan, care asigură cu energie electrică ambele maluri ale Nistrului. Asta înseamnă că marii consumatori de gaze, cum sunt Uzina Metalurgică și Combinatul de Ciment de la Râbnița își sistează activitatea. Lovitura asupra bugetului regiunii separatiste va fi dramatică după încetarea sau limitarea activității celor mai importanți plătitori de taxe, scrie sursa citată.

Dar nici aceste limitări nu sunt suficiente pentru acoperirea deficitului de gaze din octombrie, evaluat de către autoritățile separatiste de la Tiraspol la 36,9 milioane de metri cubi. Restricțiile impuse agenților economici mari vor genera o economie de numai 22 de milioane de metri cubi de gaze.

Posibilă catastrofă umanitară în Transnistria

„Gazprom” amenință însă cu sistarea totală a livrărilor spre Moldova (inclusiv către regiunea transnistreană), din cauza unei pretinse datorii de peste 700 milioane de dolari pe care Chișinăul refuză să și-o asume fără un audit internațional. Dacă acest lucru se va întâmpla, malul drept al Nistrului (Chișinăul) nu va rămâne fără gaze, dar acestea vor costa scump. Chișinăul o să cumpere gaz din România și de pe piața europeană prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău. Autoritățile de pe cele două maluri ale Prutului au anunțat că această alternativă poate fi pusă în funcțiune în mai puțin de cinci minute în orice moment dacă „Gazprom” sistează livrările. În plus, Chișinăul a depozitat în România și Ucraina cantități de gaze ce i-ar asigura consumul pentru 3-4 săptămâni pe timp de iarnă. Cea mai mare problemă a Chișinăului ar fi, în cazul acestui scenariu, asigurarea cu energie electrică, deoarece conexiunile energetice cu piața europeană (în condițiile în care Ucraina se confruntă acum cu deficit de curent) sunt extrem de limitate. Producția internă de curent a Moldovei (la centralele termo-electrice locale) acoperă mai puțin de 40% din necesar.

Dacă „Gazprom” sistează livrările de gaze spre Moldova în plină iarnă, regiunea transnistreană se va confrunta cu o catastrofă umanitară. Fără gaz, Centrala de la Cuciurgan are cărbune suficient pentru doar două luni de funcționare la capacitate minimă, ceea ce înseamnă asigurarea cu energie electrică și termică, în acest interval, doar a populației din regiunea transnistreană. „Chișinăul trebuie să fie gata să gestioneze această potențială criză umanitară în regiunea transnistreană. Fără gazul „pe datorie” dat de Putin, regiunea transnistreană îşi pierde existenţa. Malul stâng nu poate importa nici energie, nici gaze. Așa că, cel mai probabil, ne vom confrunta cu un val de refugiați transnistreni pe care va trebui să-i găzduim şi să-i întreţinem”, susține expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

Tiraspolul nu mai poate consuma fără să plătească

Autoritățile de la Chișinău au anunțat condițiile în care vor accepta să livreze gaz cumpărat de pe piața europeană consumatorilor din regiunea transnistreană, dacă „Gazprom” sistează livrările. Potrivit președintelui Maia Sandu, gaz în stânga Nistrului va fi livrat doar dacă Tiraspolul îl va achita în avans. Despre aceasta a vorbit în cadrul unei emisiuni și vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. El a spus că autoritățile nu fac diferență între cetățenii de pe cele două maluri ale Nistrului, dar a precizat că toți trebuie să plătească. „Ei sunt cetățenii noștri și nu vom inventa prețuri preferențiale pentru consumatorii unei anumite părți a Republicii Moldova”, a spus Serebrian.

Potrivit publicației, războiul din Ucraina a pus capăt și contrabandei prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Din cauza pericolului unui atac din partea armatei ruse care staționează ilegal în Transnistria, armata ucraineană a închis în totalitate acest sector de frontieră. Acum este impermeabil. Astfel, contrabanda, care alimenta regimul separatist din Transnistria, s-a oprit – Chișinăul controlând și impozitând vamal, pentru prima dată de la proclamarea independenței, tot ce intră și iese în și din regiunea separatistă.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.