VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Desprinderea de CSI, un proces ireversibil

Guvernul a denunțat astăzi două acorduri încheiate în cadrul Comunității Statelor Independente, printre care și cel cu privire la condițiile de livrare a mărfurilor între organizațiile țărilor membre. Documentul a fost semnat încă în martie 1992, iar în urma deciziei executivului urmează să fie declarat nul.

Tot astăzi, cabinetul de miniștri a denunțat și Acordul cu privire la schimbul de informație în problemele securității frontierelor exterioare, încheiat în aprilie 1996.

”Motivele de ordin social, politic și economic, care au servit cândva drept temei pentru întocmirea Acordului, nu mai corespund realităților actuale în domeniul managementului și protecției frontierelor de stat. Mai mult, Republica Moldova nu dispune de frontieră cu Comunitatea Statelor Independente”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne.  

De asemenea, MAI precizează că structura mai are 39 de acorduri încheiate pe platforma CSI, 10 dintre acestea sunt deja considerate inoportune și a fost declanșată procedura de denunțare.  

”Este vorba despre unele acorduri cu privire la trupele de grăniceri, la situațiile excepționale cu caracter natural și tehnogen, la reglementarea activității cu privire la frontiera CSI. Or, noi nu mai avem vecinătăți, frontieră cu CSI”, a reiterat MAI.

Amintim, acum două zile, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că Republica Moldova a declanșat procesul de retragere oficială din cadrul CSI și că autoritățile de la Chișinău urmează în curând să denunțe Acordul de aderare la Adunarea parlamentară a CSI, ceea ce reprezintă un prim pas pentru desprinderea definitivă a țării noastre din această structură. Grosu a precizat că, treptat, Republica Moldova urmează să anuleze toate convențiile, înțelegerile și alte acorduri semnate cu această structură ”creată de Rusia pe ruinele URSS pentru a menține fostele țări sovietice în sfera ei de influență”.

Citește și: Moldova a început procesul de retragere din CSI. Igor Grosu: Suntem hotărâți să ne îndepărtăm de sursa răului, a sărăciei și a războiului

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.